Ezt nézi meg a leendő munkaadó a Facebook-adatlapodon: ilyen legyen, hogy megkapd a munkát

A munkakeresést meg is nehezítheti egy közösség oldal adatlapja.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A személyzetisek rokonszenvét elnyerni nem könnyű, pláne akkor, ha a megpályázott állásra több százan jelentkeznek. Ráadásul az internet korában számíthatsz arra, hogy jövőbeli munkaadóid lenyomoznak a lehető legegyszerűbb módon is, vagyis megnézik a Facebook-adatlapodat.

Ezért jó, ha nem csupán az önéletrajzoddal tűnsz ki a többiek közül, hanem az adatlapodat is olyanra formázod, hogy azzal szimpátiát kelts a felvételiztetőkben. Ezekre ügyelj!

Bulikirálynő

Ami az éjszaka történik, az jobb, ha a sötétség leple alatt marad. Egy olyan fotóval, melyen esetleg illuminált állapotban vagy, vagy éppen a sztárokhoz hasonlóan megvillantottad az alsóneműd, hamar eláshatod magad a HR-sek szemében, ha az álláskeresés rögös útját járod. Hiszen ebből arra következtetnek, hogy te inkább az szürkület királynője vagy, semmint az a megbízható és felelősségteljes ember, akire szükségük van. Ráadásul ez más szituációkban is kínos lehet, például, ha az anyósjelölt szörfözik éppen a neten, tehát jobb, ha az ilyen kompromittáló fotókat megtartod az otthoni fotóalbumodnak.

A kacér és kihívó fotókon kívül a házikedvencek és cuki babák fotóit is jobb, ha tiltólistára teszed, vagy, ha mégis szeretnéd megosztani őket másokkal, akkor legalább külön mappába csoportosítsd őket. Amennyiben munkát keresel, elsősorban arra törekedj, hogy olyan fotók szerepeljenek az adatlapodon, melyeken jól látszódsz, melyek megmutatnak téged, és segítenek abban, hogy az első benyomás rólad a lehető legjobb legyen.

Ez vagyok én!

Amikor a közösségi portálon létrehozod az adatlapod, próbálj meg valóban a lényegre szorítkozni. Hiszen, akik ismernek, azok tudják, hogy ha alvásolimpiát rendeznének, te nyernéd meg, sőt, azt is, hogy a kedvenced az epres Milka csoki. Ezek, bár nagyon vicces, mégis felesleges információk, melyek esetleg ronthatnak az esélyeiden az új munkahelyen.

Ugyanakkor azzal is magad ellen dolgozol, ha túl kevés információt adsz meg, hiszen azért keresnek rád, hogy jobban megismerjenek. Meg kell találni azt az arany középutat, ami bemutat téged, de mégsem ad ki túl sok információt. Olyan ez, mint egy első randi: jó, ha beszélsz magadról, de nem árt, ha egy kicsit titokzatos maradsz, így tovább fenntartod a másik fél érdeklődését.

Persze ezek semmiségek ahhoz képest, ha olyat állítasz az adataid között, ami az önéletrajzoddal szöges ellentétben áll. Óvakodj attól, hogy a nem létező eszperantó, francia, olasz nyelvtudásod megemlítsd, de arra szintén ügyelj, hogy a Facebook kijelzi iskoláidat, előző munkahelyeidet is. Vagyis ne írd az önéletrajzba, hogy az ország egyik vezető cégénél dolgoztál, ha valójában a sarki éjjelnappaliban voltál eladó, és ezt az adatlapodra is kiírtad.

Érdeklődés és szabadidő

Habár nem kötelező a hobbira és érdeklődésre vonatkozó válaszokat adni, azért mindenki szeret eldicsekedni azzal, hogy a szabadidejét milyen hasznosan tölti, melyik trendi, Emmy-díjas sorozatot nézi. Valójában jó, ha nem csupán a zenei és filmes ízlésedre térsz ki, hanem valami olyan hobbidat is leírod, ami hasznos lehet a HR-sek szempontjából.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Például, ha marketingesnek jelentkezel, jó, ha megemlíted, hogy szabadidődben egy Petőfi Sándor vagy, és verseket írsz és szavalsz, míg például, ha fodrásznak készülsz, érdemes néhány olyan képet feltenned, ami azokat a frizurákat ábrázolja, melyeket te alkottál. Igyekezz magad HR-es szempontból megvizsgálni, vagyis, hogy melyik kedvtelésed az, ami hasznodra válhat a munkakeresés és a későbbi munkavégzés során.

Meddig kerestél állást, mielőtt sikerült találnod egyet?

Ezt is szeretjük