Ezért van tele spammel a postafiókod!

3 tipikus baki, amit mindenki elkövet

Nem tudod, miért érkezik egyre több kéretlen e-mail a gépedre? Eláruljuk, mit csinálsz rosszul.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az internet nélkülözhetetlen voltát nem érdemes hosszasan taglalni, hiszen bizonyára magad is megtapasztaltad már, mi mindenre jó a világháló, és mennyivel teszi kényelmesebbé az ember életét. Csakhogy ahogy előnyei, úgy hátrányai is szép számmal akadnak.

Az interneten böngészve például bármikor végzetes vírussal is megfertőződhet a géped.

Számos webhely éri el, hogy önként a rendelkezésükre bocsátsd a személyes adataidat - gondolj csak a fórumok vagy a közösségi oldalak használatához szükséges regisztrációra -, és olyan kérdésekre kényszerítenek igennel válaszolni, melyekre tulajdonképpen nem is szeretnél felelni. Mindez éppen elég ahhoz, hogy levélszemetek százai landoljanak egy idő után a postafiókodban.

Kézbesítési és olvasási visszaigazolás engedélyezése

A Symantec felmérése szerint hazánk az egyik olyan ország, ahol a legmagasabb az e-mailek között a spamek, azaz a levélszemét aránya. Ennek elsősorban a figyelmetlenség, a biztonsági programok nélküli internetezés és a meggondolatlanság az oka. Nem kell ugyanis vírusokkal teli webhelyre látogatni ahhoz, hogy levélszemetek tucatjai előtt nyisd meg a postafiókodhoz vezető utat. Elég, ha csak a levelezőprogramban engedélyezed az olvasási visszaigazolás elküldését. A spammerek, magyarul a levélszemét küldői ugyanis gyakran folyamodnak ahhoz, hogy kéretlen leveleikről kézbesítési, illetve olvasási visszaigazolást kérnek.

Amint pedig a levél az e-maileid között landol, a levelezőrendszered automatikusan elküldi a visszaigazolást, ezzel jelezve a spammereknek, hogy érvényes e-mail címmel van dolguk - melyre még több reklámot, esetleg vírusokkal teli leveleket küldhetnek.

Így kapcsold ki!
Szerencsére ez a funkció néhány kattintással kikapcsolható. A levelezőprogramban kattints az Eszközök menü Beállítások parancsára, majd ott az E-mail beállításai gombra. A Nyomkövetési beállításoknál pedig válaszd a Ne legyen visszajelzés gombot.

Óvatlan regisztráció

Az internetes újságok és fórumok olvasgatása nem kötött regisztrációhoz, ha azonban bármelyikhez is hozzá szeretnél szólni, rendszerint ki kell töltened egy online kérdőívet, ahol a neved mellett - mely lehet valótlan - az e-mail címedet - ennek viszont általában valósnak kell lennie - és esetleg a lakhelyedet is meg kell adnod. Sok helyen az érdeklődési körödre vonatkozóan is feltesznek kérdéseket, valamint általában arra is válaszolnod kell, hogy a jövőben szeretnél-e tájékoztatást kapni újdonságokról, kérsz-e hírlevelet vagy reklámanyagokat.

Utóbbiaknál azonban érdemes figyelmesnek lenned. Előfordulhat ugyanis, hogy az ezek mellett található jelölőnégyzeteket alapértelmezetten pipával látják el. Ha nem ügyelsz arra, hogy kivedd a jelölést a négyzetekből, és a gyors regisztráció reményében figyelmetlenül kattintgatsz, akár meg is duplázhatod a postafiókodba érkező kéretlen levelek számát.

Hírlevélről történő leiratkozás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, miért nem szabad semmiképpen rákattintani az ismeretlen feladóktól érkező levelekben található linkekre, illetve megnyitni a csatolt dokumentumokat. Ezek ugyanis vírusokat tartalmazhatnak, melyek lehetnek kevésbé ártalmasak, de akár végzetesek is a számítógéped szempontjából. Emellett pedig azt is elérheted, hogy kitűnő célpontja legyen a jövőben az elektronikus postaládád a spammerek szemében.

Bizonyára te is kaptál már olyan hírlevelet, melyre tudomásod szerint nem iratkoztál fel, és amelyben jól látható helyen felhívták a figyelmedet arra, hogy amennyiben nem igényled a jövőben az adott cég hírlevelét, kattints a levél alján található Leiratkozás linkre.

Elképzelhető, hogy a hírlevél azért érkezett, mert valóban kérted - valahol, valamikor egy figyelmetlen regisztráció során -, de az is lehet, hogy spammel van dolgod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ez a fajta csali bevett módszere a levélszemétküldőknek, azzal pedig, hogy leiratkozni próbálsz, éppen az ellenkezőjét teszed: feliratkozol még több levélszemétre.

Ezt is szeretjük