Ez kemény lesz: később mehetsz nyugdíjba, ha nincs két gyereked
Ez egyelőre csak egy terv, állítja a kormány, de a felvetés mindenesetre érdekes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Nemzet információi szerint a kormány lehetőségként felvetette, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatár a jövőben csak azokra a házaspárokra lenne érvényes, akik legalább két gyereket felneveltek és valamilyen szakmához juttattak, illetve iskolázottsághoz segítettek.

Az öregségi nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év, ez 2021-ig fokozatosan 65 évre nő. A gyerekeseknek járó kedvezményről egyelőre nincs döntés, a lap birtokába került dokumentum, amely ezt a javaslatot is tartalmazza, a kormány szerint még csak egy vitaanyag.

Büntet vagy ad?

A kedvezmény kétféleképpen közelíthető meg. Az egyik, hogy a kormány a gyerekeseket támogatja a javaslattal, és a gyermekteleneket így ösztönzi a gyermekvállalásra.

A másik megközelítés, hogy a kormány ismét a gyermekteleneket bünteti, ahogy tette ezt akkor, amikor a 2011-ben bevezetett adókedvezményből kizárta azokat, akik még nem szültek, ezáltal pedig egyfajta gyermektelenségi adót vezetett be.

Nyitrai Imre családügyekért felelős helyettes államtitkár korábban arra a felvetésre, hogy a kormányzat mindent büntetni akar, ami nem "a család", közölte: nem tudja, milyen büntetésről van szó, azt viszont tudja, hogy mindent támogatnak, ami "a család".

- Ezt persze át lehet forgatni oly módon, hogy az legyen a végeredmény: ha a családot támogatjuk, akkor büntetünk mindent, ami nem az. Persze ezt csak az magyarázza félre, akinek ez érdeke - tette hozzá.

Mi lesz az elváltakkal?

Az ötlet több kérdést is felvet. Egyrészt azt, hogy a korai nyugdíjazás mindkét félre vonatkozik-e, a férfi és a nő is nyugdíjba vonulhat korábban? A másik, hogy az elvált házaspárokra milyen szabály vonatkozik majd, ez esetben ki részesülhet a kedvezményben?

Ha az anyánál maradnak a gyermekek, akkor az anya mehet korábban nyugdíjba, vagy az apa is, aki gyerektartást fizet, és ezzel közvetve ő is hozzájárul az iskoláztatáshoz? További kérdés ez esetben, hogy hogyan mérik majd ezt fel, mi alapján döntenek?

Nem tisztázott emellett, hogy mi lesz azokkal a házaspárokkal, akik elváltak, és egyik gyermekük az anyánál, a másik az apánál maradt. Ilyenkor egyik szülő sem kapja meg a "nyugdíjkedvezményt"?

Lehet, hogy így lesz, lehet, hogy nem

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság e kérdéseinkre nem adott választ. Mint írták, mivel a Magyar Nemzet birtokába került tanulmány "egy olyan döntés előkészítését szolgáló tanulmány, szakmai háttéranyag, amelynek közigazgatási egyeztetése sem kezdődött el", így jelen pillanatban választ adni arra, hogy pontosan hogyan alakul át a nyugdíjrendszer, nem lehet.

- Ez természetesen a kormány döntésétől függ. A kormány heteken belül veszi napirendre a kérdést - tették hozzá, hangsúlyozva, hogy "ami biztos, az az, hogy a kormány elkötelezett a nyugdíjrendszer átalakításában, az ország alapvető érdeke ugyanis, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható legyen, ne futóhomokra épüljön".

- A jelenlegi kormány célja az, hogy a lehető legtöbb forrást a gazdaság felpörgetésére, munkahelyteremtésre lehessen összpontosítani, és szociális ellátásban, társadalombiztosítási ellátásban azok részesüljenek, akik arra valóban minden kétséget kizáróan jogosultak, rászorultak. Arról, hogy még milyen egyéb módon változhat a nyugdíjrendszer, nincs kormánydöntés - szögezték le.

Ezt is szeretjük