- Ez már az összeomlás, a csőd

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nincs tovább

Az egészségügy csődben van, az orvosok idegesek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több száz rezidens helyezte letétbe felmondását arra az esetre, ha nem sikerül egyebek mellett a béremelésükről megállapodni idén az egészségügyi államtitkársággal. A remény elveszni látszik, az államtitkárság ugyanis az egységes fizetésemelés helyett különböző ösztöndíjprogramokat hirdetett meg, melyek, bár fizetésemeléssel járnak, olyan feltételeket is támasztanak, miszerint az orvosok tíz évig csak Magyarországon dolgozhatnak.

A programokra az érdeklődés csekély, eddig összesen 141 orvos jelentkezett. Pedig idén már biztosan nem lesz más, az államtitkárság kérdésünkre, hogy várható-e az orvosok esetében egy egységes béremelés, közölte: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága mindent megtesz az egészségügyi dolgozók, ezen belül az orvosok megbecsülése érdekében, ezt azonban csak olyan mértékben teheti, amelyet az ország gazdasági teljesítőképessége megenged.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunknak elmondta, arra nem tud választ adni, hogy ennek fényében hány orvos mond fel január 1-jétől, azt viszont elmondta: az ágazat elérkezett a végéhez, összeomlott. - Ez már nem az utolsó utáni óra, ez már a csőd - tette hozzá.

- Nem tudom, hogy az államtitkárság munkatársai melyik országban élnek - közölte az elnök, aki szerint "kőkemény" verseny van Európában a szakemberekért, az új kormány másfél éves munkássága az egészségügy területén pedig "sokakat menekülésre ösztönöz".

Az elnök szerint, ha valóban elmarad az egészségügy rendbetétele, akkor az beláthatatlan következményekkel járhat, és "ezt a felelősséget a döntéshozóknak kell viselni".

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke lapunknak annyiban árnyalta a képet, hogy az államtitkársággal jelenleg is folynak a tárgyalások a bérrendezést illetően, így egyelőre nem tud biztosat mondani arról, hogy felmondanak-e az orvosok januárban, vagy sem.

- Forráskeresés zajlik - tájékoztatott Papp Magor, hangsúlyozva, hogy ő sem tudja, mi lesz.

- Az bizonyos, hogy ha nem lesznek intézkedések, az orvostársadalom demoralizálódni fog. Ha viszont lesznek, annak jelentős rendszerfenntartó hatása lesz. Ebből a szempontból ez egy történelmi lehetőség és felelősség is - szögezte le.

Ezt is szeretjük