Évek óta nem volt ekkora napkitörés: veszélyt jelenthet a Földre a tűzvihar?
A NASA tudósai szerint egy ilyen erejű kitörésnek érezhetjük a hatását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világvége-elméletek közül mostanában talán az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban hangoztatott az, amely szerint a bolygó pusztulását egy óriási méretű napkitörés okozza majd.

Az M1-es erejű napkitörés a NASA felvételén

Azt a NASA is elismeri, hogy az ilyen tűzviharok száma megszaporodott mostanában, de vajon tényleg közvetlen fenyegetést jelentenek a Földre?

Évek óta nem volt ilyen erős

A NASA megfigyelőközpontja mostanában több napkitörést is rögzített, ebben a hónapban pedig több, nagyon heves erejű vihart is megfigyeltek - április 16-án, délután háromnegyed hatkor egy olyan erejű kitörést is megörökítettek, amilyenre évek óta nem volt példa.

A hatalmas tűzviharról készült kép alapján a csóva egyszerre tűnik félelmetesnek és gyönyörűnek: a NASA tudósai az M1-es kategóriába sorolták, ami a napkitörések intenzitását jelölő skálán középértéknek számít.

A skálán egyébként a C számít a legkisebb, az X pedig a legnagyobb értéknek: ha egy X erősségű tűzvihar a Nap Föld felé tekintő oldalán zajlik, az olyan erős hullámokat kelt, amelyek megzavarhatják az űrhajókat, szatelliteket, elektromos berendezéseket, de még a Föld kommunikációs és navigációs rendszereit is.

A mostani napkitörés a Nap másik oldalán zajlott, így nem volt hatással bolygónkra, ám, ahogy azt egy szakértő, Luke Barnard a Daily Mailnek elmondta, a tűzviharok valóban potenciális veszélyt jelenthetnek a Földre.

A napkitörések általában ciklusos rendszerben ismétlődnek, és úgy tűnik, a jelenlegi ciklus a mostani években éri el a maximumát.

A jéglemezek izotópos vizsgálatából a tudósok arra következtetnek, hogy az elmúlt 9300 évben 24 alkalommal ért csúcspontra ez a ciklus.

Megzavarhatják a kommunikációs rendszert

Barnard szerint az elmúlt évek vizsgálatai azt igazolják, hogy egyre erősebb és hevesebb napkitörésekre kell számítanunk, melyek hatását már a Földön is érezhetjük majd.

Mindemellett a világvégét valószínűleg nem egy napkitörés okozza majd: átlagosan százévenként nyolc olyan kitörés megy végbe, amelynek hullámai a Földön is érezhetők, de ilyenek a jelenlegi tudásunk szerint soha nem okoztak még katasztrófát.

A napkitörés kezdete...
...és csúcspontja.

A hullámok ugyanakkor megzavarhatják a kommunikációs rendszereket, az emberiség pedig soha korábban nem függött még ennyire az elektronikus berendezésektől, mint napjainkban, ezért egy heves napkitörés képes lenne problémát okozni a mindennapjainkban.

- Az űrből érkező hullámok komoly kockázatot jelentenek, és kutatásaink azt mutatják, hogy ez a potenciális veszély a következő évtizedekben csak növekedni fog. Ezért a világ mérnökeinek egyik legfontosabb feladata most az, hogy az elektronikus rendszereket ellenállóvá tegyék a napkitörések hullámaival szemben - magyarázta Barnard.

Ezt is szeretjük