Kiderült, hol főzhettek legelőször sört egész Európában: kipróbálták az ősi receptúrát is
Ősi receptúra alapján készítették el kutatók Európa legrégebbi sörét - most végre kiderül, hol főzhették legelőször.

GettyImages-873623906
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyítékot találtak régészek arról, hogy feltehetően a mai Csehország területén főzhettek legrégebben sört Európán belül, méghozzá gyógynövényekből.

A cseh szakemberek abban a bronzedényben találták meg az evidenciát, amelyet 2017-ben, a kelet-csehországi Pardubice melletti Kladina településen fedeztek fel.

Háromezer éves bronzedényt találtak

A mintegy háromezer éves bronzedényt az olmützi Palacky Egyetem, a brünni Masaryk Egyetem és a Ceské Budejovice-i Dél-csehországi Egyetem szakértői vizsgálták, akik az edényben kimutatták a köles és a keserű gyógynövények maradványait. A növények kombinációja vezette a tudósokat arra a következtetésre, hogy az edényben a korabeli emberek sört tároltak.

- A következtetést a régészek és a természettudósok szakmai együttműködése alapján vontuk le - közölte Zuzana Golec Mírová, a prágai Károly Egyetem régészprofesszora, aki szintén bekapcsolódott a munkába.

Lukás Kucera, az Olmützi Egyetem kémikusa egy régi recept alapján meg is főzte a feltételezett sört. Ennek a sörnek az alapját a köles, útifű és vadon élő élesztőgomba adja. A kémikus a sört egy belga gyümölcssörnél használt eljárás alapján erjesztette. Szerinte a sör aránylag ízletes, és ivása nyáron felüdítheti az embert.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 2017-ben talált bronzedényt a tervek szerint kiállítják, és nem zárható ki, hogy a feltételezett recept alapján sört is főzni fognak.

Különleges és ritka leletekre bukkantak magyar régészek

Mamutmaradványokat is találtak a magyar régészek Ausztriában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük