Erre lenne szükség, hogy több eső essen a nyári hónapokban: egész Európára jó hatással lenne
Ha tovább melegedik a bolygó, úgy is sokkal több eső lenne a kontinensen, mint most.

eső-erdő3
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mezőgazdasági területek erdősítése átlagosan 7,6 százalékkal növelhetné meg a nyári esőket Európában - állapították meg a Zürichi Műszaki Egyetem Légkör- és Klímakutató Tudományos Intézete és a Newcastle-i Egyetem kutatói statisztikai elemzések és modellezés révén.

A Nature Geoscience című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint Európa-szerte kihelyezett csapadékmérők adatait vizsgálták, és azok alapján építették fel modelljeiket.

Az erdőkre nagyobb szükség van, mint valaha

Korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy a klímaváltozás miatt Európa nagy részében csökkenhet az esőzések száma és mértéke a következő években. Az új kutatás készítői arra voltak kíváncsiak, mi történik Európában, ha nagyobb energiát fektetnek a fásításba. Ahhoz, hogy többet megtudjanak az erdők növekedésének az időjárásra és konkrétan az eső mennyiségére kifejtett hatásáról, történelmi adatokat gyűjtöttek Európa különböző helyszíneiről.

eső-erdő1
Fotó: georgeclerk / Getty Images Hungary

Ezt követően párosították az erdős területeken lévő esőmérők adatait közel azonos tulajdonságokkal bíró mezőgazdasági területekről származó adatokkal. Ezután statisztikai elemzést végeztek, és esőzési modelleket alkottak. Ezek segítségével azt kívánták kideríteni, milyen módon befolyásolható az esőzés, például a mezőgazdasági területek újraerdősítésével.

eső-erdő2
Fotó: olaser / Getty Images Hungary

A kutatók arra jutottak, hogy az erdős területekre több eső hullik, mint a mezőgazdasági területekre. Azt is megfigyelték, hogy az erdővé alakított mezőgazdasági területek mind lokálisan, mind a távolabbi régiókban növelték a csapadék mennyiségét. Ebből kiindulva a kutatók szerint, ha mezőgazdasági területeket Európa-szerte erdősítenének, akkor az egész kontinensen több eső esne még akkor is, ha tovább melegszik a bolygó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Számításaik szerint az európai erdők 20 százalékos növelésére van szükség ezen hatás eléréséhez. A tudósok nem tudják egyértelműen megmagyarázni, miért jut több eső az erdőkre, de úgy vélik, a fáknak a mozgó levegőre kifejtett hatásával lehet ez összefüggésben: lelassítják a légáramlatokat, ezzel több idő jut az eső kialakulására.

8 erőteljes fotó, ami megmutatja, milyen rossz úton jár a világ: nem a klímaváltozás az egyetlen gond

Nagy bajban van a Föld, és csak tovább romlik a helyzet, ha nem teszünk ellene sürgősen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük