- Ettől egy orvos sem fog itthon maradni

Hiába próbálkozik a kormány?

Ösztöndíjprogramot jelentettek be a szakorvosoknak is. A kamara szerint ez nem elég.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezidenseknek meghirdetett ösztöndíjprogram után a szakorvosoknak is előállt egy programmal az egészségügyi államtitkárság. A bejelentés szerint európai uniós forrásokból hatmilliárd forint jutna a szakképzésen, továbbképzésen részt vevő szakorvosoknak, további hatmilliárd forint pedig az intézményeknek, akik a pénzt a dolgozók továbbképzéséhez kapcsolódó helyettesítésekre, illetve foglalkoztatási támogatásra költhetnék.

A program részletei egyelőre nem ismertek. Míg a rezidenseknél számszerűsítve volt a támogatás - havi nettó 100 ezer forint plusz jut mintegy 600 főnek -, addig ez esetben csak annyit lehet tudni, hogy a szakorvosok és a szakdolgozók szakmai tanulmányaikhoz kaphatnak anyagi hozzájárulást, mellyel többek között tankönyveik, utazási, lakhatási költségeik kifizetését könnyítenék meg.

A pályázati pénzek elnyerésének feltétele - ugyanúgy, mint a rezidenseknél - az, hogy a pályázóknak legalább annyi ideig kell még a közszolgálati egészségügyben dolgozniuk, ameddig az ösztöndíjat kapták, és ez idő alatt nem fogadhatnak el hálapénzt.

Nem old meg semmit

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunknak elmondta, a támogatás nem elutasítandó, és el is fogadják, ám hangsúlyozta azt is, hogy ez a program nem old meg semmit, és ettől nem fog senki itthon maradni. Az elnök hozzátette: a képzések támogatását és az orvosok bérrendezését külön kellene kezelni.

- Nem húzza ki a bajból az érintetteket az, hogy ösztöndíjjal segítik a sokadik szakvizsgájuk megszerzését. Ehelyett a béreket kéne emelni - egységesen, mindenkiét - szögezte le.

A kamara a rezidenseknek nettó 200 ezer forintos, a szakorvosoknak pedig nettó 300 ezres fizetést akar kiharcolni, ami nem nevezhető elszállt igénynek, különösen annak fényében, hogy Németországban egy orvos megkeresheti ennek a többszörösét. A rezidenseknek indított program biztosítja az általuk meghatározott nettó 200 ezres bért, de csak 600 főnek, rajtuk kívül pedig még több mint 30 ezer orvos van, akinek a helyzete ettől nem fog változni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szakorvosoknak meghirdetett program hány főnek, és hány forinttal toldja meg a fizetését. A számokat illetően Szócska Miklós egészségügyi államtitkár annyit mondott, hogy ebből a pénzből ezres nagyságrendű dolgozót tudnak támogatni.

Hozzátette továbbá, hogy mindenkit a státuszához viszonyítva, arányosan támogatnak majd, így olyan összegek is lesznek, amelyek a már régóta dolgozó szakorvosok számára is ösztönzést jelentenek. A pénzek odaítélésekor az ellátórendszer hiányszakmái prioritást fognak élvezni.

Éger István ezzel kapcsolatban is elmondta, hogy a program nem old meg semmit, az egészségügyben egységes béremelésre, illetve egyebek mellett az életpályamodell kialakítására van szükség. További probléma, hogy a program nem orvosolja a szakemberhiányt sem: a vidéki településeken már hosszú évek óta kevés a doktor, sok településen háziorvos sincs.

Játék a számokkal: amiről az államtitkárság nem beszél

A doktorok tehát elégedetlenek, és így félő, hogy év végén valóban több ezer szakember fog felmondani, és folytatódik a kivándorlás is. Korábban az egészségügyi államtitkárság közölte, a statisztika cáfolja a drasztikusan növekvő orvoselvándorlást, az év első felében mindössze hat fővel több egészségügyben dolgozó kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz, mint tette ezt tavaly, ugyanebben az időszakban.

Az adatok szerint 2010 első félévében 753-an, míg az idei esztendő első hat hónapjában 759-en keresték fel az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalt hatósági bizonyítvány kérelmezése céljából.

Éger István ezzel szemben lapunknak azt mondta: a szám egyértelműen növekszik, 2009-ről 2010-re például 25%-kal nőtt az elvándorlást fontolgatók száma. Tény: erre az államtitkárság közleménye nem tért ki, az általuk közölt számokból csak az derül ki, hogy tavaly hányan kértek engedélyt, az már nem, hogy ez a szám mennyivel több a tavalyelőttinél.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az adatok viszont nyilvánosak, melyekből kiderül, hogy 2009-ről 2010-re tényleg látványos volt az emelkedés. Míg 2009-ben 1786 orvos kért engedélyt, addig 2010-ben már közel háromezren, egészen pontosan 2846 fő.

Ezt is szeretjük