Óriási áttörés: mesterségesen létrehozott embriók menthetik meg a kihalásra ítélt fajt
A kihalás szélén álló orrszarvúalfaj újabb embrióját hozták létre.

orrszarvu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudósoknak sikerült a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb embrióját létrehozniuk. A fajnak már csak két képviselője él, mindkettő nőstény. A laborban fogant, életképes embrió a harmadik, amelyet a nőstényekből kinyert petesejtekből és az elpusztult hímek lefagyasztott ivarsejtjeiből alkottak, hogy az alfajt megmentsék a kihalástól.

Az embriókat folyékony nitrogénben tárolják, amíg dajkaanyába - egy déli szélesszájú orrszarvúba - nem ültetik őket. A kenyai, cseh, német és olasz tudósokból álló kutatócsoport egy legalább öt állatból álló populációt akar létrehozni, hogy visszatelepítsék őket az afrikai vadonba, természetes élőhelyükre. Ez évtizedekig eltarthat.

A két megmaradt északi szélesszájú nőstény, Najin és Fatu Kenyában él. A három életképes embriót Fatu petesejtjeivel hozták létre. - A csapat most mindent megtesz azért, hogy eredményeket érjen el a 30 éves Najinnal is, mielőtt ki nem fut az időből - idézte a minisztérium és a szakértők közleménye Thomas Hildebrandtot, a német Leibnitz zoológiai intézet kutatóját.

Bebizonyosodott, hogy az eljárás biztonságos, és rendszeresen végre lehet hajtani, mielőtt a nőstény ki nem öregedne. A következő lépésben kiválasztják a dajkaanyaságra alkalmas nőstényt a kenyai Ol Pejata rezervátum déli szélesszájú orrszarvúi közül - mondta a miniszter.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. Az évtizedekig tartó orvvadászat súlyosan károsította a populációt, az állatokat tülkük miatt ölték le, hosszú időn át faragtak belőle tárgyakat, az úgynevezett hagyományos kínai medicina pedig feltételezett - sosem igazolt - gyógyhatása miatt tartja értékes alapanyagnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben egy csehországi állatkertből kerültek az Ol Pejetába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt spermájukat lefagyasztották - idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a tudósok közleményét.

Kiemelt kép: Wikimedia/Mistvan

Szívszorító képek az ausztrál tűzvész legnagyobb áldozatairól

A természeti katasztrófa miatt óriási kár keletkezett az élővilágban, nagyjából egymilliárd emlős, madár és hüllő veszhetett oda. A borzalmak a művészeket is megihlették, rengetegen készítettek szívszorító, érzékletes rajzokat, festményeket a történtekről.

Ezt is szeretjük