Ennyibe került eddig Schmitt Pál
A számla magas, százmilliók mentek el
Kiszámoltuk, mennyibe került eddig Schmitt az adófizetőknek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Schmitt Pál összesen 21 hónapig, tehát kevesebb mint két évig volt köztársasági elnök, ez idő alatt százmilliárdok mentek el arra, hogy a kényelmet, illetve a döntések meghozatalához szükséges nyugodt körülményeket biztosíthassuk számára. Egy törvénymódosítás eredményeként a számla hónapról hónapra nő most is, miután lemondott. A nyilvános adatok alapján azt számoltuk ki, eddig mennyibe került a lemondani kényszerült államfő az adófizetőknek.

Schmitt lemond, MTI Fotó: Beliczay László

Schmitt Pált 2010 június 29-én választották meg államfőnek. A munkakörhöz a köztisztviselői illetményalap 39-szeresének megfelelő havi fizetés, sofőr, szolgálati autó és lakáshasználat jár. Schmitt lakhelyéül az állam Béla király úti rezidenciáját választotta.

2,5 millió zongorára, minden másra közel 100 millió forint

Schmittre a Köztársasági Hivatal közel 100 milliót költött, a kiadások a következőképpen alakultak. Az msnmainap.hu információi szerint, melyeket a Köztársasági Elnöki Hivataltól szereztek be, a KEH Schmitt hivatalba lépése és 2011 októbere között közel 300 millió forintot költött el, de ebből 195 millió forint a Sólyom László volt köztársasági elnöknek vásárolt ingatlan volt, gépekre és bútorokra 13 millió forintot fordított a hivatal.

A fennmaradó közel 100 millió forintból felújították a gépjárműparkot - 52 millió forint -, vettek bútorokat - 6,5 millió forint -, 10 millió forintért vásároltak padlószőnyeget, beruháztak számítógépbe is, erre 7 millió forint ment el.

Közel 6 milliót költöttek a biztonságtechnikai központra, 2,5 millió forintot fordítottak a hangszerre, 1,6 millió forintért vettek függönyt. További 1 millió forintért vásároltak nyomtatókat, közel 700 ezer forintért a légtechnikai berendezéshez szükséges lámpákat, csaknem félmillió forintért konyhatechnikai eszközöket,124 ezer forintért párásítót, 141 ezer forintért metszeteket, 75 ezer forintért egy fényképezőgépet.

Közel 200 millió forint az államfőváltásra

A költségekhez számolhatjuk az államfőváltás miatt benyújtott számlákat is. Minden államfőváltásnál gondoskodni kell a távozó államfő elhelyezéséről, illetve az új elnök igényeinek megfelelően a Sándor-palota, az elnöki lakosztály és a rezidencia átalakításáról - melyek költségei várhatóan 196,5 millió forintra rúgnak majd.

Ennyi pénzt csoportosítottak át a  rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt pénzből. A közel 200 millióból 150 millió mehet intézményi beruházási kiadásokra, a fennmaradó összeget pedig működési költségekre fordíthatja az elnöki hivatal.

31,5 millió forint a fizetésre

Schmitt fizetésként havi 1,5 milliót kapott - és kap a mai napig -, ami 21 hónapra 31,5 millió forintot jelent.

Autójának áráról nincs hír, annyit lehet tudni, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal 52 millió forintot költött autókra Schmitt idején, ebből a pénzből a mainap.hu információi szerint kilenc kocsit vásároltak, áruk tehát átlagosan 5,7 millió forint volt, bár ezeket a járműveket nem Schmitt használta, hanem a dolgozók.

Egyelőre a sofőr fizetése is homályban marad, ha azt nézzük, hogy mennyi a minisztériumok sofőrjeinek átlagbére, akkor havi 300 ezer forinttal számolhatunk. Schmittnek a sofőrt és az autót a lemondás után a rendőrség biztosítja.

Mindez annyit jelent, hogy ha a kiadásokat nézzük - fizetés 31 millió, felújítások, egyéb közel 100 millió, államfőváltás 200 millió -, akkor is kijelenthető, hogy Schmitt eddig már több mint 330 millió forintot emésztett fel.

A számla pedig havonta nő majd: fizetésével, autóhasználatával, az új rezidencia és a kétfős titkárság költségeivel.

Ami jár, az jár

Schmitt Pált az országgyűlés 2010. június 29-én választotta meg Magyarország köztársasági elnökének. Schmitt 2012. április 2-án mondott le, miután kiderült, hogy a doktori címhez szükséges kisdoktori disszertációjának jelentős része plágiumon alapul. Schmitt tehát 21 hónapon át volt köztársasági elnök, erre az időre járt neki fizetés, titkárság, sofőr, autó, kiemelt védelem, emellett biztosítottak neki állami lakást is.

Mivel az új alaptörvénnyel életbe léptek a köztársasági elnökre vonatkozó új szabályok, így Schmittnek mindez a lemondása után is jár. A legnagyobb felháborodást az üggyel kapcsolatban az váltotta ki, hogy Schmitt hiába tulajdonosa felerészben három budai villának és egy pesti lakásnak, arra a kérdésre, hogy igényt tart-e az állam által biztosított lakásra - amely törvény szerint jár, de csak akkor, ha kéri - azt mondta: ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár.

Ezt is szeretjük