Ennyi pénzt kérnek a bankok az árfolyamrögzítésért
Körbetelefonáltunk
Semmi sincs ingyen, még az eladósodottaknak sem.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma reggeltől, azaz augusztus 12-étől kérhetik a devizában eladósodott hitelezők az árfolyamrögzítést. Ha ezt az opciót választod, akkor hiteledet három évig rögzített árfolyamon törlesztheted, ez a svájci frank esetében 180 forint, az euró esetében 250 forint, a jen esetében pedig 200 forint lesz.

A svájci frank szárnyalása miatt várhatóan több tízezren élnek ezzel a lehetőséggel. Nekik rossz hír, hogy a programban való részvétel egyáltalán nem lesz ingyen, sőt, a bankok már a szerződéskötéskor is elkérnek egy bizonyos összeget.

Csütörtökön még egyik bank sem akart részleteket elárulni a díjak pontos összegeiről, az OTP-től is csak annyi információt sikerült megtudnunk, hogy náluk az árfolyamrögzítés igénybevételéhez a szerződésmódosítás díját biztosan ki kell fizetni.

Péntek délelőtt viszont már közlékenyebbek voltak a pénzintézetek, nézd meg, te milyen pluszköltségre számíthatsz, ha az árfolyamrögzítés mellett döntesz.

OTP - 34 200

Az OTP-től péntek délelőtt telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szerződésmódosítás díját mégsem kell kifizetni, viszont, ha a kormány nem állapodik meg a bankokkal a közjegyzői díj elengedéséről vagy mérsékléséről, akkor 30 ezer forint költséggel kell számolnunk a szerződéskötéskor.

Emellett, mivel az új szerződéshez friss tulajdoni lapra van szükség, ennek a díját is ki kell fizetnünk - feltéve, ha nincs friss tulajdoni lapunk. Ez a bankban 4200 forint lesz, de kiválthatjuk a földhivatalban is, bár ott is felszámolnak bizonyos díjat.

Erste - Nem adtak tájékoztatást

Az Ersténél először türelmünket kérték, majd pár perc várakoztatás után visszahívást ígértek. Mivel ez cikkünk megjelenéséig nem történt meg, nem tudni, hogy a banknál mennyibe kerül a tulajdoni lap lekérdezése, illetve, hogy az Ersténél mennyi lesz a közjegyzői díj.

K&H - 16-22 ezer forint

A K&H Banknál az általános ügyfélszolgálati telefonszámon nem adtak tájékoztatást, arra kértek minket, hogy abba a bankfiókba telefonáljunk, ahol megkötöttük szerződésünket.

A 13. kerületi, Váci úton lévő bankfióktól megtudtuk, a K&H az OTP-vel szemben nem kér pénzt a tulajdoni lap lekérdezéséért, a közjegyzői díjról ugyanakkor nem adtak tájékoztatást. Megadták viszont annak a közjegyzői irodának a telefonszámát, akikkel ők dolgoznak.

A közjegyzői iroda pontos összegről hétfőre ígért tájékoztatást, általánosságban annyit mondott: várhatóan 16-22 ezer forint közötti díjra kell számítanunk.

Fontos tudni, hogy a 16-22 ezer forint nem minden K&H bankfiókra lesz jellemző, a fiókok ugyanis más és más közjegyzői irodákkal dolgoznak, a díjak tehát  különbözhetnek: alacsonyabbak, de magasabbak is lehetnek.

Budapest Bank - Mélyen hallgatnak

A Budapest Bank ügyintézője egyértelműen zavarba jött, amikor az árfolyamrögzítéssel járó költségekről kérdeztük. A hölgy először gyorsan egy bankfiókba akart irányítani minket, amikor pedig azt mondtuk, hogy egyelőre csak gondolkodunk az árfolyamrögzítésen, és ehhez szeretnénk információt kapni, azt mondta, utánanéz, mit tehet.

Néhány perc csend után kérte, hogy azonosítsuk magunkat, amikor pedig arra hivatkoztunk, hogy a munkahelyünkön vagyunk, és nincs nálunk semmilyen számla vagy szerződés, ismét csak azt javasolta, hogy fáradjunk be egy bankfiókba, mert ő így nem segíthet.

CIB Bank - 30-40 ezer, plusz tulajdoni lap

A CIB Bank ügyintézője nagyon készséges volt, még az árfolyamrögzítés lényegét is röviden felvázolta nekünk.

Elmondta, hogy sem szerződésmódosítási díj, sem más költség nem terheli az ügyfelet a közjegyzői díjon kívül, amit azonban a közjegyző határoz meg, és várhatóan 30-40 ezer forint között lesz.

A CIB Banknál nincs lehetőség a tulajdoni lap kikérésére, azt az ügyfélnek magának kell elintéznie a földhivatalnál, majd ezután ismét visszamennie a bankfiókba - így az árfolyamrögzítéssel járó papírmunkát minimum két körben lehet elintézni.

Csak közjegyzői díjat lehet kérni

Az árfolyammal kapcsolatos jogszabály egyébként úgy rendelkezik, hogy a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés módosításáért a pénzügyi intézmény a hiteladóssal szemben semmilyen költséget nem érvényesíthet.

Vagyis a pénzintézetek elméletileg csak a közjegyzői díjat számolhatnák fel pluszköltségként. Közjegyzőre azért van szükség, mert a rögzített árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni.

A közjegyzői díjakkal kapcsolatban Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár kijelentette: visszafogottságot és önmérsékletet kért a bankoktól és közjegyzőktől egyaránt.

Ugyan nem a banknak fizeted, mégis felmerülhet még egy költség, ami a tulajdoni lapon bejegyzett jelzálog módosításának díja. Míg egyes bankoknál kérheted ennek ügyintézését, ha a földhivatalba kell menned, akkor sem mentesülsz az eljárási díj alól. Az ügyintézés díjáról itt tájékozódhatsz.

Ezt is szeretjük