Véletlenül fedeztek fel a kutatók egy hangot, amit az emberi fül nem érzékel: az egerek énekét
Kutatók videóra vették, ahogyan az egerek sajátos áriázással védik területüket, és próbálják felhívni az ellenkező nem figyelmét.

eger
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyesek félnek tőlük, míg mások olyannyira cukinak tartják az egereket, hogy legszívesebben házi kedvencként dédelgetnék őket. Így vagy úgy, de az biztos, hogy mindenkinek megvan a maga véleménye róluk.

Ezúttal viszont kutatók minden eddiginél érdekesebb felfedezésre jutottak a rágcsálók életével kapcsolatban: nagyon úgy fest, hogy a madarak konkurenciára leltek bennük, legalábbis, ami az énektudásukat illeti.

Éneklő egerek

A New York-i és a Texasi Egyetem munkatársai tanulmányozták a Costa Ricán élő különleges barna egereket. A tudósok eredetileg az emberi beszéd rendellenességének okaira és annak új megoldási módjaira kerestek választ, ám mindeközben arra is fény derült, hogy az apró rágcsálók a maguk nemében igen tehetséges dalnokok.

A videóban jól hallatszik, hogy a két rágcsáló válaszol egymásnak, ám az egyik csak akkor kezdi el nótáját, ha a másik befejezte. Mindennek nagyon egyszerű az oka: egyrészt így fejezik ki párzási szándékukat, másrészt védik területüket a betolakodó hímektől.

Bevett szokás a párzás előtti szerenád

Akárcsak a madarak, úgy az egerek is dalra fakadnak párzási időszakban. Az apró állatok ilyenkor az ember számára érzékelhetetlen tartományban, ultrahangon cincognak. A különleges hang pedig sokkal összetettebbé válik, ha megérzik a nőstény illatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem kutatói, Frauke Hoffmann, Kerstin Musolf és Dustin PennPhysiology & Behavior című szaklapban számoltak be legújabb felfedezésükről. Érdekesség, hogy a nőstények hangok alapján felismerik, hogy számukra ismeretlen egyeddel, a testvérükkel vagy más közeli hím rokonukkal van dolguk. A jelek szerint pedig az idegen egerek éneke nagyobb hatással van rájuk.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a laboratóriumi egerek éneke közel sem olyan élénk, mint szabadon élő házi társaiké. Az egerek cincogása ugyanis magas frekvenciákon jóval kevesebb hangot tartalmaz. Azt egyelőre nem tudni, hogy a párzás sikerét hogyan befolyásolja a szerenád. 

A szabadon élő házi egerek és laboratóriumi rokonaik közti különbség izgalmas lehet az antropológusok számára is. Az emberi nyelv működésének vizsgálata során már végeztek laborkísérleteket egereken is, az állatokba beültették az emberi beszédfejlődéshez szükséges géneket.

Tündéri fotó egerekről

Vannak, akik kedvencként tartják otthon az egeret rendezett terráriumban, akár a hörcsögöket vagy tengerimalacokat: a kontrollált körülmények között pedig ez a kis apróság is háziasodik. Anastasia Zharkova előszeretettel alkot pindurka tüneményeket: a kutyusokon, cicákon és süniken kívül legkedveltebb és leggyakrabban megmintázott állata az egér.

Nyitókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük