"Szülnek egy csomó gyereket a nagy szegénységbe": ezek az emberek leírták, mit ítélnek el titokban
Tudták, hogy megosztó lesz, ezek az emberek mégis felvállalták, mik azok a dolgok, amik felett titokban ítélkeznek.

ítélkezés2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ítélkezés nem tartozik a pozitív emberi viselkedésformák közé, mégis a legtöbb ember csinálja - akár tudat alatt is. Folyamatosan próbáljuk értelmezni és értékelni a körülöttünk lévő világot, véleményt formálunk, ez pedig sokszor ítélkezésbe is átfordulhat.

Sokan ezeket a gondolatokat nem tartják magukban, és gyakran elmondják őket a környezetüknek, míg mások senkinek nem beszélnek róla, és titokban tartják. Néha azonban utóbbiak is szeretnék őket megosztani, erre pedig remek platform az internet.

Mik felett ítélkeznek titokban az emberek?

Lee Chambers pszichológus és jóléti tanácsadó szerint mások megítélése olyasvalami, amit mi, emberek, teszünk tudatosan és automatikusan is, és ennek számos oka van. Sokan jobban érzik magukat attól, hogy másokban hibákat keresnek, néha viszont ez a saját hibáinkra adott válasz, és másokat támadunk azért, ami nekünk nem tetszik, vagy amit nem látunk magunkban. 

ítélkezés1
Fotó: spaxiax / Getty Images Hungary

Éppen ilyen céllal jött létre a Redditen egy fórum is, ahol az emberek megoszthatják másokkal, mik azok a dolgok, amiket titokban mélyen elítélnek, ám azokat hangosan nem biztos, hogy ki merik mondani. Ezek között vannak olyanok, amik valószínűleg mindenki fejében megfordultak már, de azok a témakörök is elhangoztak, amikről nem szívesen beszélnek nyilvánosan az emberek. Néhány vélemény, amit a világ több pontjáról írtak:

- Olyan embereket ítélek el, akik nincsenek tisztában a környezetükkel, amikor nyilvános helyen vannak. Nem kerül semmibe, ha beállsz a sor végére, kinyitod valakinek az ajtót, 10 másodperccel korábban kapcsolod le a fényszórót, ha jön valaki szembe, mint az imént, vagy nem foglalod el az egész járdát, mert kézen fogva andalogsz a szerelmeddel. Ez olyan önző. Megőrjít, ha csak rágondolok.

- Azokat az embereket ítélem el azonnal, akik nem tudják azt mondani, hogy kérlek és köszönöm. Olyan emberek, akik lábtörlőként viselkednek a kiszolgáló személyzettel, például a pénztárosokkal vagy a pincérekkel. Egy dolgot apám mindig mondott nekem: a jó modor nem kerül semmibe.

- Elítélem az embereket, mert nem mosnak kezet a mosdó használata után.

- Amikor nem ismerik a témát, de még mindig vitatkoznak azzal, aki valóban rendelkezik a tudással. Komolyan mondom, ha nem tudod, miről beszélsz, akkor inkább ne is menj bele.

- Amikor szülnek egy csomó gyereket úgy, hogy nagy szegénységben élnek.

- Olyan emberek felett ítélkezek, akik nagyon hangosan beszélnek telefonon nyilvános helyeken.

- Sajnálom, de nagyon elítélem a rakoncátlan gyerekek szüleit.

- Azokat az embereket ítélem el, akik nem ivartalanítják a kedvenceiket.

- Durva nyilvános viselkedés, különösen ittas állapotban. Ha nem tudod kezelni az alkoholt anélkül, hogy normálisan viselkednél, akkor ne igyál. Utálom.

Így jutottunk el a véleménytől a gyalázkodásig

Hajni bloggerből vált újságíróvá. Ott volt, és látta a kezdetektől, hogyan változott, és végül mivé vált az internetes véleményalkotás.

Ezt is szeretjük