Összeültettek 2 nőt, akik ellentétesen vélekednek az abortuszról - Ez lett belőle

A kísérlet lényege az volt, hogy az emberek lássák, akkor is lehet beszélgetni egymással, ha ellentétes a véleményük egy-egy kényes témában.

nok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy héten át több installáció is megtalálható Bécsben, melyet a Partners for Democratic Change Slovakia - Partnerség a Demokratikus Változásért Szlovákia - nevű szervezet a MuseumsQuartier múzeum negyeddel közösen állít fel, hogy megosztott társadalmunkat arra késztesse, újra elkezdjünk beszélgetni egymással. A kampányhoz kettévágott kanapékat és egy rövidfilmet használnak, néhány önként vállalkozóval együtt.

A Peace Sofas, azaz a Békekanapék nevet viselő, újragondolt bútorokra olyan embereket ültet a PDCS, akik ellentétes véleménnyel vannak olyan témákban, mint az abortusz, a menekültkérdés, a vallás vagy a feminizmus. A résztvevők saját kanapéját vágják ketté, majd összeszerelik egy ellentétes véleményt valló fél szófájával és az első pillanattól kezdve rögzítik a felemás bútoron zajló beszélgetésüket.

Érzelmek és tanulságok

A Békekanapék történetét bemutató film világos üzenettel zárul: amikor olyan emberekkel beszélgetünk, akik a sajátunktól eltérő álláspontot képviselnek, mindkét fél egy más szemléletmóddal gazdagodik. A kampánnyal arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez és nyissanak azok felé, akik másképp tekintenek bizonyos kérdésekre, mint ők maguk.

A kisfilmben szerepel többek közt az osztrák Mirjam Daphne Weissbacher, aki Tirrolia régióban született, és Bécsben él. Szenvedélyes fényképész. Liberális kereszténynek vallja magát, aki úgy véli, hogy a nőnek szabadon kell döntenie, mit tesz a testével, beleértve az abortuszt is. Mellé ült a házas, kétgyermekes Andrea Haddad, aki keresztény értékeket vall, és nem támogatja az abortuszt, mert úgy véli, hogy az élet a fogamzásból indul ki, az anyáknak pedig új felelősségük van az új életre. Bár felmerül benne a kétely az egyes élethelyzetekre vonatkozóan, úgy gondolja, hogy senki - a kormányok se - ne ítéljen el senkit a döntéseiért, és ne akarjon helyettük dönteni.

"Konfliktus. Szélsőségek Erőszak. Gyakran halljuk ezeket a szavakat manapság, ha társadalmi kérdésekről, alapvető értékekről van szó. Szerintünk van más megközelítés is. Hinnünk kell abban, hogy a különböző értékeket valló emberek tudnak beszélgetni, együttműködni egymással. Ezen az úton akarunk elindulni azokkal, akik leülnek a kanapéra, akik látnak, hallanak minket" - egészítette ki a program céljait Wagner János, a Partners Hungary Alapítvány programvezető, mediátor munkatársa.

Kanapé, mint szimbólum

"Egy kanapé nagyszerű lehetőséget teremt, hogy beszélgetést kezdeményezzen egymással két ellentétes véleményen levő ember. Tökéletes szimbólum, hiszen egy kanapén ülve biztonságos otthoni környezetben érezhetjük magunkat, és nem egy vita helyszínén" - mondta Dr. Christian Strasser, MBA, a MuseumsQuartier igazgatója.

A kiállítás június 21-27. között, különböző helyszíneken tekinthető meg Bécsben, a MuseumsQuartier közvetlen közelében. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy leüljenek egy-egy kanapéra, és meghallgassák az azon lezajlott beszélgetéseket. A kiállítást követően egy aukción fogják elárverezni az egyesített kanapékat.

Az ebből befolyt összeget az ENND munkájának folytatására fordítják, melynek célja csökkenteni a közép-kelet-európai országok lakóinak megosztottságát tréningek, konferenciák szervezésével, esettanulmányok bemutatásával. A kiállítás az Európai hálózat az erőszakmentességért és Párbeszédért - European Network for Non-violence and Dialogue - programjának részeként valósul meg.

Ezt is szeretjük