A különös vörös baktérium a legellenállóbb a világon: a radioaktív sugárzást is túléli

Egy olyan baktériumfajra bukkantak a tudósok, ami még a radioaktív sugárzásnak is ellenáll.

radioaktív
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A deinococcus radiodurans baktérium bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe, mint „a világ legellenállóbb baktériuma", és teljes mértékben kiérdemelte ezt a címet.

A különlegesen szívós baktériumot a tudósok hetven évvel ezelőtt fedezték fel egy húskonzervben, ami annak ellenére megromlott, hogy besugárzással sterilizálták. A vörös, gömb alakú baktériumról később kiderült, hogy tízezerszer annyi sugárzásnak képes ellenállni, mint amennyi normál esetben kioltaná egy ember életét.

Az ellenálló baktérium

Speciális képességekkel rendelkezik, néhány óra alatt kijavítja a saját DNS-ét, hogy alkalmazkodni tudjon a legzordabb körülményekhez. A tudósok szerint 1,7 millió radig - ez az elnyelt sugárzás mértéke - nem károsodik. Egészen egyedülálló DNS-szerkezettel rendelkezik, sejtenként 1000-2000 DNS-fragmentből, azaz darabból áll, amiknek mindegyike nagyjából 24 óra alatt rögzül - írták a Science Daily oldalán megjelent kutatásban.

Deinococcus radiodurans.
Deinococcus radiodurans.

De nem csak a sugárzással szemben mutatott extrém ellenállást a mikroszkopikus baktérium, szélsőséges aszályos körülményeket, hőmérsékletet, a tápanyag teljes hiányát és még a világűr légüres terét is képes túlélni. 

2020 augusztusában a Nemzetközi Űrállomásan végzett kísérletekben kimutatták, hogy a deinococcus radiodurans legalább három évig életben tud maradni az űrben. Egyre többen vélik úgy, hogy a felfedezés alátámasztja a pánspermia elméletet, ami azt mondja ki, hogy az élet "magjai" mindenhol jelen vannak az univerzumban. 

- Mi lehetünk az a generáció, amely megértheti az élet eredetét - mondta Anne Kinney, a NASA egyik igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatás eredményeit hasznosítani tudják a gyakorlatban is, olyan munkaruha vagy eszköz létrehozásában, ami megkönnyíti azoknak a munkáját, akik sugárzó, mérgező hulladékokkal dolgoznak. A baktérium természetes élőhelyét még nem sikerült felfedezni, mivel a Föld bármely pontján felbukkanhat, elefántürülékben és az antarktiszi gránitban is találtak már.

Különös gombát találtak a csernobili atomerőműben

Nagyon jól érzi magát ez a különös gomba a csernobili atomerőműben, és nem is akármiért.

(Cikken belüli kép forrása: Uniformed Services University / Wikipedia, Közkincs, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük