A 19. századi szörnyshow-k sztárja volt: Ella Harper, a Tevelány ritka rendellenességgel született

Ella Harper testi rendellenességének köszönhetően futott be.

GettyImages-1173141828
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ella Harper ritka testi rendellenessége miatt Tevelány néven lett a szörnyshow-k népszerű attrakciója.

A 19. századi amerikaiak közkedvelt szórakozása volt a cirkuszok szörnyshow-inak látogatása, melyek látványosságai a valamilyen rendellenességgel született vagy betegség miatt átlagtól eltérő külsejű, szomorú sorsú emberek voltak. Ilyen műsorba került be Ella Harper is mindössze 12 évesen.

Ella Harper, a Tevelány

Nem sokkal a polgárháború után, 1870. január 5-én született Hendersonville-ben, Tennesseeben. Apja farmer, anyja főállású családanya volt, ahogyan akkoriban az jellemző volt a családokban. Sumner Countyban nőtt fel négy testvére mellett, akik mind egészségesek voltak.

Csak ő született rendellenességgel. Már világra jötte pillanatában tudni lehetett, hogy az élete sajnos nem lesz átlagos. Egy ritka születési probléma, egy szervi deformitás - úgynevezett genu recurvatum - miatt ugyanis visszafelé hajlottak a térdei. E tulajdonsága miatt mindig is kényelmetlen volt számára, hogy két lábon álljon, jobban szeretett négykézláb ereszkedve közlekedni. Az idegenek megbámulták, kicsúfolták, és a Tevelány csúfnevet adták neki.

Talán éppen ennek köszönhető, hogy Ella felismerte hátrányában a megélhetési lehetőséget. 12 évesen volt az első szörnyshow-szereplése, idővel pedig St. Louistól New Orleansig járta a cirkuszi porondokat.

Megalázó munka a szörnyshow-kban

Amikor W. H. Harris hallott róla, azonnal meglátta benne a lehetőséget. Ő ugyanis szörnyshow-kban utazott, számos, a kor közönsége számára érdekes külsejű embert alkalmazott. Cirkuszában, a Nickel Plate Circusben volt már oroszlánidomár, akrobata és lovasmutatványos, csak egy szörnyként mutogatható emberre volt szüksége.

Ella heti 200 dollárért viselte el az emberek szörnyülködő tekintetét, csúfolódó szavait, ami valószínűleg kitartásra ösztönözte a megszégyenítő szerep ellenére: egy teve mellett kellett állnia, összehasonlításképpen. Fizetése igen magas volt: napjainkban 5000 dollárt érne, vagyis körülbelül 1 millió 750 ezer forintnak felelne meg.

Az újságok úgy emlegették, mint "a természet legcsodálatosabb szörnye a világ megteremtése óta", de ez feltehetőleg egyáltalán nem volt hízelgő a számára, aki fiatal lányként minden bizonnyal szeretett volna olyan lenni, mint kortársai, csinosan járni és tetszeni a férfiaknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ella Harper élete a show-k után

Ella többre vágyott, ezért igen tudatosan kezelte szörnyshow-karrierjét. Miután elviselt néhány évet a porondon, zsebében a sok-sok keresett pénzzel 1887-ben felmondott, hogy tanuljon, és más foglalkozást űzhessen. Beiratkozott egy iskolába, és visszament a szülőházába, ahol családtagjaival élt. Apja pár esztendő múlva egy tűzben életét vesztette, bátyja pedig öt évvel később halt meg.

Szerencsére nemcsak a tragédiák, de a szerelem is ebben az időben talált rá. Robert Savely tanár lett a párja, akivel 1905. június 28-án mondták ki a boldogító igent. Egy lányuk született, akit Mabelnek neveztek el, de ő pár hónapos korában elhunyt. Gyászuk idején Davidson Countyba költöztek, ahol adoptáltak egy Jewel nevű kislányt. Sajnos három hónap múlva ez a gyermek is meghalt.

Ella Harper követte gyermekeit a sírba. A nőnél ugyanis vastagbélrákot diagnosztizáltak, amit nem élt túl: 1921. december 19-én halt meg.

A szakállas nő története

Annie egy veleszületett rendellenesség okán arcán, testén látható szőrréteggel született, sajnos a szülei pénzért mutogatták a lányukat.

Ezt is szeretjük