Ezekre a helyekre dobhatod a leszedett karácsonyfát
Beindult a fenyőfák begyűjtése
Egyre inkább ellepik a tűlevelűek a nagyvárosokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.idén is elszállítja a leszedett és kidobott karácsonyfákat.

Az ünnepek után mintegy ötszáz-hatszázezer fenyőfát gyűjtenek össze szervezetten a FKF emberei, elszállítják, majd újrahasznosítják őket.

Ahová teheted

A tűlevelűeket vízkereszt napja, tehát január 6. után szokás kidobni. Ettől a naptól kezdve nagyjából egy-másfél hónapig folyamatosan rakják ki a fenyőket az utcára a lakók. Ez alatt az időszak alatt a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. gondoskodik az elszállításról, külön fenyőfajáratokkal.

Az ünnepeket követően a leszedett karácsonyfákat több helyre is ki lehet helyezni, tehát a 250 kijelölt gyűjtőhely mellett a kukákhoz vagy a gyűjtőszigetek konténerei mellé is kirakható a fenyő.

Ha kuka mellé kerül a fa, figyelni kell arra, hogy ne akadályozza a gyalogosok, illetve a gépjárművek forgalmát, valamint az úttesten való parkolást, de a lehullott levélre is érdemes odafigyelni, hiszen az ugyanolyan akadályozó tényezőnek számíthat. A gyűjtőszigetek listája a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. honlapján megtalálható.

A fenyők sorsa

Az összegyűjtött és elszállított fenyőket először felaprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőkből végül kitűnő tüzelőanyag válik magas gyantatartalmuk miatt. Ily módon több tízezer budapesti otthonban biztosítják a fűtési gőzt és az áramot.

Miután a hagyomány szerint vízkereszt napján, január 6-án szokás leszedni a karácsonyfákat, egyre inkább ellepi az utcákat és városokat az utcára dobott fenyők. Ezek elszállítása nem kerül plusz költségbe a lakóknak. A fák begyűjtése január 6-án vagy 7-én kezdődik.

Először idén hétfőn van vízkereszt

A katolikus egyház eddig január 2. és 6. közötti vasárnap tartotta hivatalosan vízkereszt napját, így ebben az időszakban szokás a karácsonyfákat leszedni. Most az egyház változtatott az évszázados tradíción, és akármilyen napra essen, január 6-án van vízkereszt ünnepe.

Ezt is szeretjük