Még annál is veszélyesebb az Elf Bar, mint gondolták: ezért vezethet könnyen nikotin-túladagoláshoz
A legfőbb egészségkockázatot az jelenti, hogy még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg.

GettyImages-1351012163
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar - az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai szerint, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősít.

A legfőbb egészségkockázatot az jelenti, hogy még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotin-túladagoláshoz vezethet, írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a sajtóközleményében.

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar

A tanévkezdéssel a leginkább veszélyeztetett korosztálynál a különféle ízesítésekkel rendelhető Elf Bar népszerűségének növekedése, használatának további terjedése várható. A kellemes ízhatás és az a tény, hogy az e-cigiknek a hagyományos cigarettával szemben nincsen árulkodó szaga, háromszorosára növeli a hajlandóságot a termék kipróbálására. Ezért kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel.

Ezek az aromaanyagokkal kombinált, nikotintartalmú készülékek nagyban hozzájárulhatnak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához, illetve egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokat okozhatnak.

GettyImages-1350513594
Fotó: Anna Efetova / Getty Images Hungary

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kilencféle Elf Bar laboratóriumi vizsgálatát végezte el. Az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, mint a csomagoláson feltüntetett 50 mg/ml illetve 20 mg/ml, de a legtöbb esetben meghaladja - nemritkán több mint 20 százalékkal - a hazai jogszabályok által lehetővé tett 20 mg/ml-t. Továbbá csekély mennyiségben ugyan, de nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. A termékekben azonosított további vegyületek többsége aromaanyag, ezek összetevői azonban nincsenek nevesítve a címkén.

Az Elf Bar Magyarországon a legális ellátórendszeren belül nem kapható, aki más helyen, például interneten vásárol ilyen termékeket, az minden esetben illegális formát választ. A magyar nyelvű használati utasítás, fogyasztói tájékoztató hiánya is veszélyt jelent, a doboz tartalmának eredetisége pedig nem garantált. Mindezeken túl a működésükhöz szükséges elemek/akkumulátorok környezetszennyező veszélyes hulladéknak minősülnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az OGYÉI a honlapján összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az e-cigarettákkal kapcsolatban. Az írásból kiderül, hogy miért született meg és hogyan működik az elektronikus cigaretta, mit tartalmaz az e-cigiben keletkező aeroszol, milyen egészségügyi kockázatai vannak - főként a fiatalokra nézve - a használatának, illetve hogy segíthet-e leszokni a hagyományos cigarettáról az e-cigi.

Ezt gondolja valójában az Elf Barról a tüdőgyógyász: a szakértők őszinte véleménye

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalása az Elf Bar dohánytermékről.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük