Azt mondták, ronda, és nem illik a városképbe: az Eiffel-tornyot eredetileg máshová tervezték
Az Eiffel-torony kis híján a spanyoloké lett.

eiffel-torony-parizs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Eiffel-torony életének több mint 130 esztendeje alatt egybeforrt a francia főváros nevével - egyúttal a romantika és a szerelem szimbóluma lett.

Nem sokon múlt azonban, hogy Párizs helyett nem egy másik város jelképévé vált Gustave Eiffel munkája.

Eredetileg itt épült volna az Eiffel-torony

Az Eiffel tornyot az 1889-es párizsi világkiállításra építették meg Gustave Eiffel tervei alapján - ő tervezte egyébként a New York-i szabadságszobor fémvázát, valamint a Nyugati pályaudvar főépületét is. Bár a művészek és építészek tiltakozásukat fejezték ki az Eiffel-torony tervei láttán, ám a döntéshozók rábólintottak a grandiózus torony megépítésére.

A tiltakozók legfőbb érve az volt, hogy a sikeres építőmérnök egy évvel korábban ugyanezen tervekkel kilincselt már a spanyoloknál is: 1888-ban ugyanis Barcelonában rendezték a világkiállítást. A spanyol város azonban elutasította Gustave Eiffel terveit: mondván, hogy az építmény nem illene a városképbe, a kivitelezés túlságosan drága lenne, egyesek pedig kifejezetten rondának találták az acéltornyot.

A francia döntéshozók azonban láttak fantáziát a tervekben, így az Eiffel-torony 300 méteres magasságával a világ akkori legmagasabb tornya lett. 1887. január 28-án kezdték építeni, és 1889. március 31-én fejezték be a munkálatokat. Május 15-én megnyitották a tornyot a nagyközönség előtt: az embereket azonnal rabul ejtette a toronyból a francia fővárosra nyíló kilátás, valamint az akkoriban nagyon modernnek és gyorsnak számító hidraulikus felvonók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár úgy volt, hogy a világkiállítás után lebontják, ám Gustave Eiffel minden követ megmozgatott, hogy erre ne kerüljön sor. Meteorológiai állomást rendezett be a torony csúcsán, majd szikratávírót működtetett, ám végül az mentette meg az Eiffel-tornyot, hogy magassága miatt a nemzetvédelem stratégiai értéket látott benne.

A világ híres épületeinek építése

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük