Egyetlen dolog, ami hozzásegíthet álmaid állásához: így működik a small talk

Kelts jó benyomást egyetlen aprósággal az állásinterjún.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha túljutva az első rostának számító CV-körön végre behívnak személyes találkozóra, a szakmai felkészülésen túl valószínűleg igyekszel a legpozitívabb énedet hozni az elbíráló csapat előtt.

A terv része a praktikus interjúöltözettől a hibátlan villámválaszokon át egészen a kontrollált metakommunikációig terjedhet, de mi a helyzet az érdektelennek tűnő be- és kilépővel? Eszedbe jutott, hogyan hatsz főműsoron kívül, érkezéskor és távozáskor? Hogyan töltöd ki az interjú üresjáratait? A nyerő módszer apróság, de éppen az a hajszál, ami hozzásegíthet az állás elnyeréséhez.

Kicsi, de nem csekélység

Ha az interjú mondjuk délelőtt tíz órára lett leegyeztetve, a felkészült jelentkező alighanem már háromnegyed tíz körül az irodaház bejáratánál áll készenlétben, biztos, ami biztos alapon - késni ugyanis a legnagyobb szarvashiba, amit az állásvadász elkövethet.

Ha öt-tíz perccel kezdés előtt lejelentkezel a recepción, a maradék idő elég arra, hogy felmérd a terepet, és felkészülj lélekben is a megmérettetésre. Ilyenkor persze a legritkább esetben maradsz egyedül: egy titkárnő vagy recepciós, de talán a cég munkatársai közül is akadnak néhányan a közelben.

A pályázók legnagyobb dilemmája ebben a helyzetben a néma csönd vs. társalgási próba körül forog, amire a HR- és protokollszakértők válasza is egyértelmű biztatás.

Jó pontokat szerezhetsz a cégnél, ha pár mondatos csevegést kezdeményezel - az angol nyelvű szakirodalom ezt a különösebb tartalom nélküli, de a társasági élet és kapcsolatépítés szempontjából fontos beszélgetést hívja small talknak.

Napi 10-15 futószalagon tesztelt, szakmailag kifogástalan interjúalanyból az lesz a befutó, aki a személyével is jó benyomást keltett. Ugyanakkor a small talknak is megvannak a sajátos szabályai.

Ki legyen a célszemély?

Az üzleti kommunikációban jól ismerik a könnyű csevej technikáját, és kivétel nélkül alkalmazzák is a tárgyalások közötti informális szünetekben. Ezek a szituációk lehetőséget teremtenek arra, hogy a tárgyalópartner - vagy bárki, akire érdeked jó hatást gyakorolni - a hivatalos kereteken kívül ne csak a szakmai oldaladdal találkozzon.

Hasznos kapcsolatok, üzletkötések és majdani állások múlhatnak a néhány perces csevegésen. Persze nem mindegy, kihez szólsz: ha a reménybeli főnök vagy más vezető bukkan fel, nem támadhatod le valami bagatell aprósággal pozitív benyomáskeltés céljából. Kivéve, ha ő kezdeményez, akkor örülj a lehetőségnek, és menj bele a játékba. A recepciós vagy a titkárnő láthatatlan vezeték lehet a HR-eshez, így - feltéve, hogy épp ráérnek csevegni - velük érdemes keresni a kontaktot. Gyakran faggatják ki őket a jelentkező távozása után, amivel kiegészíti az interjún kialakult képet.

Csevegni, nem fecsegni

A legfontosabb, hogy megtaláld az arany középutat, vagyis anélkül kezdj csevejbe, hogy szószátyárrá vagy tolakodóvá válnál. Ha például rögtönzött kiselőadást tartasz magadról, ellenszenvet válthatsz ki, de a cégről való túlzott faggatózás is hasonlóan sülhet el.

Nem nagyon lőhetsz mellé viszont, ha az odajutásról, parkolásról vagy éppen az iroda adottságairól ejtesz el egy-egy mondatot kezdésként - a lényeg, hogy aktuális legyen. Ha azonban hajlamos vagy túl sokat beszélni, inkább válts kérdező pozícióra, így elkerülheted a fecsegés látszatát. A HR-esnél is bedobhatsz informális témákat, hogy kitöltsd az interjú előtti-utáni üresjáratot: nála jó pont lehet, ha érdeklődsz a vállalatról, esetleg megemlíted, ha tetszett valami a honlapjukon, de semmiképp ne vegyél fel túl közvetlen hangnemet.

Tabutémák

Vannak veszélyes terepek is, amiket jobb, ha kerülsz, mert nagyon messzire vezetnek, és ritkán jó irányba. Az egyik ilyen a politika: még akkor se rángasd elő, ha egyébként botrányos bejelentéstől volt hangos az esti híradó, nem idevágó téma, ahogy a vallási, etnikai kérdések sem.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyílt titok, hogy az interjúztató és a jelentkező is előzetes hírekre támaszkodik, vagyis, ha teheti, leinfózza a másik felet a közösségi oldalakon - mégsem ildomos ezt hangoztatni, mint ahogy általában a magánélet taglalásának minden formája is rosszul veszi ki magát.

Ezt is szeretjük