Orbán és Selmeczi is megígérte, mégse lett belőle semmi - Mi az?
Több mint egy éve ígérik az egyéni számlák elkészítését. Nem készültek el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor miniszterelnök 2010 decemberében politikai nyilatkozattervezetet nyújtott be az Országgyűlésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről. Eszerint az Országgyűlés a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező mintegy 3 millió ember eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítja, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.

Ezt követően 2011 februárjában a miniszterelnök ismét megerősítette: már az idén létrejöhetnek az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben is, így mindenki nyomon követheti majd a befizetéseit.

Hosszas csönd után 2011 decemberében szólalt meg az ügyben Selmeczi Gabriella, aki ekkor már finomított, és közölte: elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása. Itt már lehetett arra számítani, hogy 2012. január 1-jéig, azaz a miniszterelnöki ígéret utolsó időpontjáig nem lesznek kész a számlák, azóta viszont már eltelt több mint három hónap, a számlákról ennek ellenére semmi hír.

Az RTL Klub érdeklődésére a rendszer kidolgozásáért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium csupán annyit közölt: a rendszer kialakítása folyamatban van. A minisztériumnál lapunk is érdeklődött, arra voltunk kíváncsiak, hol tart a folyamat, mi akadályozta a határidőre való elkészítést, és várhatóan mikorra áll fel a rendszer, választ azonban egyelőre nem kaptunk. Amint megérkezik a válasz, közöljük.

Az adatátadás sem történt meg, bár arra nincs is szükség

Nemcsak az egyéni számlák rendszere nem került eddig kidolgozásra, a Népszabadság információi szerint egyelőre az sem dőlt el, hogy ki veszi át a volt magán-nyugdíjpénztári tagok adatait, ami azért lényeges a lap szerint, mert a befutó esélyei jelentősen megnőnek arra, hogy az egyéni számlák rendszere is ott épüljön ki.

Egy tavalyi törvénymódosítás szerint 2011. december és 2012. már­cius vége között kellene a PSZÁF-nak továbbítania az adatokat, ez azonban még mindig nem történt meg - írja a lap. A feladatra két szervezet is bejelentkezett: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A Népszabadságnak szakértők úgy vélekedtek, az adatátadás, hiszen minden lényeges információ rendelkezésre áll, ha egyéni számlákat akar a kormány, akkor azok a már rendelkezésre álló, a nyilvántartásokban szereplő adatokból előállíthatók.

Ezt is szeretjük