Soha nem tudod, merre van észak? A karórás trükkel egy pillanat alatt megvan

Tartsd a kismutatót a Nap felé!

no-karora-tura
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a GPS gépnője azt mondja, „haladjon délnyugat felé”, rögtön zavarba jövök. Még szerencse, hogy a képernyőre pillantva meg is mutatja, merre van a helyes irány.

De vajon mi történik, ha egyszer valamilyen rejtélyes oknál fogva navigációs segédeszközök nélkül dobják le az ember lányát valahol a puszta közepén. Aggasztó gondolat.

Égtáj-meghatározás karórával

Ha mostanában leszoktál a viseléséről, erre az esetre felkészülve, érdemes újra elkezdened mutatós karórát hordani. Tartsd az órát vízszintesen, a kismutatót pedig tartsd a Nap felé. Figyeld meg a kismutató és a 12 szám által bezárt szöget!

Ezt a szöget kell megfelezned egy képzeletbeli vonallal, melynek meghosszabbítása mutatja meg az északi féltekén a déli, a déli féltekén pedig az északi irányt. És értelemszerűen ennek ellenkező irányban történő meghosszabbítása adja meg a mi féltekénken a keresett északi irányt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éjszakai tájékozódás

Ha tiszta az égbolt, éjszaka sem lehetetlen tájékozódni. A Sarkcsillag évszázadok óta a hajósok és utazók biztos tájékozódási pontja az északi féltekén. Először is keresd meg az égen a Nagy-Göncöl - vagy más néven Nagy Medve - csillagképet. A Nagy-Göncöl két hátsó csillagát kösd össze egy képzeletbeli egyenessel, majd hosszabbítsd meg a vonalat felfelé. A két csillag távolságát mérd fel ötször erre az egyenesre. Így fogsz rátalálni a többi csillagnál kicsivel fényesebben ragyogó Sarkcsillagra, mely kijelöli számodra az északi irányt.

Kirándulóhelyek, ahol nincs tömeg

Belföldön számos olyan úti cél található, amelyet még nem fedeztek fel túlzottan a turisták, ezért biztonságos, kiszámítható kikapcsolódást tesz lehetővé az utazók számára.

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük