Ennyibe kerül egy ember gyógyítása Magyarországon
Fellendülőben a vidéki kórházak
Vidéken egyre több a fejlesztés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Új Széchenyi Terv pályázatán 11 észak-magyarországi kórházban fejleszthetik a rehabilitációs ellátórendszert. Erre a célra 4,6 milliárd forint jut 2014-ben.

Mind a 11 egészségügyi intézményben épül rehabilitációs osztály, célul pedig a lakossági hozzáférések egyenlőtlenségének javítását, valamint a szolgáltatások színvonalának javítását tűzték ki az év végére.

Fellendülőben a vidéki egészségügy

A jövőben várhatóan a vidéki egyetemi klinikák lesznek Magyarország vezető kórházai, a budapesti kórházak pedig jelentős minőségi hanyatlásra várnak - áll a PX Consulting egészségügyi tanácsadó cég legújabb elemzésében.

Az egy lakosra jutó egészségügyi költésben megyénként és régiónként is nagymértékű különbségek vannak. A tanulmány az OEP 2013-as finanszírozási adatai alapján készült, és megyei bontásban vették szemügyre a laboratóriumi diagnosztikára, CT-MR-diagnosztikára, a járóbeteg-ellátásra, a háziorvosi feladatokra és az aktív és krónikus fekvő-beteg ellátásra fordított összeget.

A területi ellátás minőségét meghatározzák az adott területen hozzáférhető ellátások és az ezekre fordított összegek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint az egészségügyi ellátás során a betegek 10-15%-a megy el másik megyébe az egészségügyi ellátás, jellemzően nem a háziorvosi ellátás miatt.

Az OEP felmérése szerint a budapesti kórházak tartalékai kimerültek, a folyamatban lévő uniós fejlesztések pedig nem a fővárosi kórházakat és rendszert erősítik. Emiatt a fejlesztések befejezése után több vidéki város - például Debrecen, Szeged vagy Pécs - egészségügyi ellátása különösen fejlett, komplex, korszerű és szerteágazó lesz.

Mennyi jut egy emberre?

Az OEP adatai szerint 2013-ban az egészségügyi szakellátás költsége egy polgárra nézve átlag 82 191 forint. Összehasonlítva a korábbi évekkel, 2011-ben ugyanez az adat 75 953, 2012-ben pedig 74 472 forint. A 2013-as összeg - ami 0,7%-kal nagyobb, mint 2012-ben - emelkedése az egészségügyi dolgozók fizetésének növekedésében keresendő.

Ez az összeg területenként jelentős különbségeket mutat, a legmagasabb összeg Budapesten található 136 184 forinttal, a legalacsonyabb pedig 38 922 forint Pest megyében. A Pest megyei ellátórendszer szinte mindenben a budapesti rendszerre támaszkodik.

Ha Budapestet és Pest megyét egy megyeként kezeli a felmérés, akkor a legnagyobb költés Baranya megyében volt 113 269 forinttal, ezt Hajdú-Bihar megye követi 103 438 forinttal, Budapesten és Pest megyében 96 703 forint az egy főre jutó egészségügyi ellátás összege. A legkevesebbet Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyékben költöttek, 62-64 ezer forinttal fejenként.

Mi a helyzet a háziorvosi ellátással?

Baranya megyében 2013-ban a háziorvosi ellátás egy főre jutó költése átlagosan 9402 forint volt, Budapesten 8415 forint, Pest megyében pedig 7288 forint volt.

A többihez képest Pest megye az, amelyik a legrosszabbul finanszírozott egészségügyi ellátással rendelkezik. Ugyanez a helyzet a megyében a járóbeteg-ellátással is, ahol az egy főre jutó költség 7108 forint volt tavaly.

A laboratóriumi vizsgálatokra Budapesten költenek a legtöbbet a felmérés szerint. Ennek oka lehet, hogy a betegek vizsgálatait is a fővárosban számolják el. Számokban ez úgy néz ki, hogy Budapesten 2014-ben 4822 forint jut egy laboratóriumi vizsgálatra, Somogy megyében pedig 965 forint. A CT- és az MR-ellátottság szempontjából Magyarország van az egyik legrosszabb helyzetben. A kórházi ellátás összege Budapesten 60 688 forint egy lakosra számítva, Pest megyében pedig 9880 forint ugyanez az összeg.

Kép forrása: MTI/Ujvári Sándor

Ezt is szeretjük