50 ezer forintos béremelést terveznek: kik járhatnak jól?
A kormány megállítaná az ágazatban dolgozók külföldre vándorlását. De vajon ennyi elég?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészségügyi szakdolgozók bérének emelésére dolgozott ki javaslatokat a minisztérium - tudta meg a nol.hu. A legoptimistább elképzelés szerint akár több tízezer forintos havi többletre számíthatnak az érintettek. Kérdés azonban, melyik javaslatot fogadja el a kormány, de e hónap végén akár ki is derülhet, mi lesz az ápolók fizetésével. De vajon mi elég ahhoz, hogy megállítsák az elvándorlást?

Három terv az asztalon

A lap szerint a hónap végén kerül a kormány elé az egészségügyi államtitkárság ajánlatcsomagja, amely például az ápolók, gyógytornászok, védőnők bérét hivatott rendezni. A kormány szempontjából legolcsóbb terv szerint néhány tízezer forintos bérkiegészítést illesztenének az alapbérhez, ami átlagosan havi bruttó 10 ezer forinttal emelné a fizetéseket.

Egy másik változat a lap szerint egy 20%-os emelést javasol, ami átlagosan havi 28,8 ezer forintos többlettel járna a dolgozók számára. A különböző fizetési sávokban a többlet minimum bruttó 20 600, maximum 55 425 forinttal emelné a jövedelmeket - írja a lap.

A harmadik javaslat a legbőkezűbb, mivel a két fent említett emelést egyszerre valósítaná meg. Ez az államnak 47 milliárd forintjába kerülne, de talán így megállítható lenne az egészségügyi szakdolgozók tömeges külföldre áramlása.

Menekülnek az alacsony fizetés elől

A gyakran havi 100-150 ezer forintért dolgozó szakképzett ápolók is szívesen mennek külföldre, nem csak az orvosok. A nol.hu által megkeresett dolgozó azt állítja, hogy naponta két külföldi állásajánlatot kap e-mailben.

Az orvosok helyzete sem jobb, hiszen kezdő szakorvosként valóban megalázóan alacsony a fizetés, nem ritkán 130 ezer forint nettó. Nem csoda, hogy rengeteg orvos hagyja el az országot. A kormány legújabb javaslata emelné a béreket, de röghöz kötné az orvosokat, és nyilatkozniuk kellene arról is, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

A szakmai szervezet szerint azonban jóval nagyobb bért kellene kapniuk a jelenleginél az orvosoknak, hogy ne hagyják el az országot, és hálapénzt se legyenek kénytelenek elfogadni. Ráadásul külföldön sokszor a körülmények is jobbak, így az sem biztos, hogy a pénz elég visszatartó erővel bír.

Ezt is szeretjük