Figyelem, fontos határidő közeleg! Sok pénzt bukhatsz, ha nem tartod be
Érdemes negyedórát szánni az egyeztetésre neked is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint kétmillió tagnak kell személyesen azonosítania magát az önkéntes nyugdíjpénztárnál vagy egészségpénztárnál, ha jövőre pénzhez akar jutni. Ezt írja elő legalábbis a pénzmosás elleni törvény, ami év végéig adott határidőt az érintetteknek. Utána nincs kifizetés, csak ha előtte valaki átesett a procedúrán.

A határidő azoknak a pénztárakhoz fizető munkáltatóknak is lényeges, akik béren kívüli juttatásként adják az egészségpénztári hozzájárulást. Több mint tízezer céget is érinthet az előírás.

Sokat jelenthet ez a 15 perc

A feladat az, hogy személyesen el kell menni az önkéntes pénztárba, be kell mutatni valamelyik személyazonosító okmányt - személyi igazolványt, útlevelet, jogosítványt - és a lakcímkártyát.

Az ügyintézők lefénymásolják vagy rögzítik az adatokat, és aláíratják az ügyféllel. Nettó 15 percnyi ügyintézés, bruttó egy nap szabadság - ha beleszámoljuk az utazást, sorban állást is. De aki ezt a procedúrát nem csinálja végig, az jövőre már nem kaphat pénzt a szolgáltatójától - legalábbis addig biztosan nem, amíg a fenti beazonosítást végig nem csinálja.

Az egészségpénztári tagok járhatnak a legrosszabbul, mert ők általában folyamatosan költenek a számlájukról. A nem azonosított tagok számláit a határidő lejártakor zárolni fogják, így érdemes figyelni, különben könnyen ott állhatsz a gyógyszertárban értetlenül, miért nem tudsz fizetni a kártyáddal.

De az is pénz is befagyhat, amit a készpénzes számlák ellenértékeként kapnak a pénztártagok, az azonosítási kötelezettség elmulasztása ugyanis ezt is érinti.

Időben érdemes elintézni

Aki pedig tagja nyugdíj- és egészségpénztárnak is, az számoljon azzal, hogy hiába van átfedés, az azonosítást mind a két helyen meg kell tenni, még abban az esetben is, ha egy helyen van a két pénztár ügyfélszolgálata. Két sor, két papír, két aláírás.

Azok a cégek, akik cafeteriában adják az egészségpénztári hozzájárulást, szintén végig kell, hogy járják az azonosítást. Nekik ehhez egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat-másolatra, a cégkivonatban szereplő képviselőre - vagy meghatalmazottjára - és annak személyes okmányaira van szükség az azonosításhoz.

Az ügyintézésre szánt napot pedig nem érdemes halogatni. Az év végén általában minden olyan helyen hosszú, tömött sorok állnak, ahol bármiféle ügyintézés történik, nem jelentenek kivételt ez alól a pénztárak sem. Decemberben már biztosan roham lesz ezeken a helyeken, ami az adatok feldolgozását is lassíthatja.

Ezt is szeretjük