Kilophatják az agyadból a jelszavaidat, akkor is, ha nem mondod el
Talán jó lenne meg sem érni azt a kort, amikor az agyhullámok beszélnek az ember helyett.

agyhullámok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság sok cég gyárt bioszenzoros, agyhullámokat vizsgáló készülékeket, egyelőre főként gyógyászati céllal. Ezek olyan elektrofiziológiai mérőeszközök, amelyek az agyi működést, és ezzel együtt a pszichés és mentális reakciókat vizsgálják.

Ezek az elektródákkal felszerelt, és még mindig futurisztikusnak tűnő szerkezetek az orvostudományban bírnak nagy jelentőséggel, ám előnyeiket már a jövő új generációs hekkerei is ki akarják aknázni.

Titkos adatokra és jelszavakra is fény derülhet

A birminghami Alabama Egyetem kutatói szerint óriási veszély van ezekben az EEG headset-ekben. Ha nem kellő biztonsággal fejlesztik ki őket, akkor – illetéktelen kezekbe kerülve – megmutathatják azt is, hogy mit gondolunk. Nitesh Saxena, a kutatás vezetője 12 önkéntessel végzett kísérletet, miközben ők a kereskedelmi forgalomban is kapható EEG-fejkészüléket használták.

A kísérleti alanyok olyan jelszavakat, belépési adatokat és kódokat adtak meg, amelyekről csak ők tudtak. Bebizonyosodott, hogy bizonyos kémprogramok akkor is képesek az adatokat felismerni, ha az illető csak begépeli azokat.

Hogyan működik az agyhullám figyelő rendszer?

A kísérletben résztvevőknek figyelték az EEG-szenzorokon keresztül az agyműködésüket. Miközben begépelték a klaviatúrán a jelszavaikat, a beírt inputok összhangban vannak a vizuálisan feldolgozott jelekkel. Tehát a kéz, az agy és a szem észlelésének kombinációja révén az agyhullámokon keresztül látszik az, amit írnak és gondolnak az alanyok.

Minden beírt információ egy passzív kémprogrammal teszi olvashatóvá és érzékelhetővé a jeleket. Az azon keresztül küldött algoritmus kétszáz billentyű lenyomás után kiismerte a felhasználót, így a PIN-kódokat 1:20 arányban, a jelszavakat 1:500 eséllyel tudta feltörni.

Bárki vehet ilyen agyhullámolvasó szettet

Az EEG-headset kiskereskedelmi forgalomban is kapható, és már 150 dollárért is hozzá lehet jutni. Elméletileg arra is lehet használni, hogy játékokat vagy robotokat beprogramozzon az ember, hogy azokat agyhullámokkal mozgathatóak legyenek.

Noha ma még inkább a gyógyászatban használják őket jó célra, a jövőben a fekete kalapos hekkerek adatlopásra fogják felhasználni. Ezek ugyanis működtethetőek agy-számítógép interfészként, és minél fejlettebb technológiával rendelkeznek majd a későbbiekben, annál kevésbé lesznek biztonságban a személyes adataink. 

Ezt is szeretjük