Ebben a megyében keresnek a legkevesebbet
60 ezer forint a különbség
Az átlagbér Budapesten 161 ezer forint, Szabolcsban csupán 103 ezer forint.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Központi Statisztikai Hivatal március elején tette közzé gyorsjelentését, melyből kiderült, hogy év elején 4 millió 266 ezren voltak jelen a munkaerőpiacon - 3 millió 750 ezren foglalkoztatottként, 475 ezer pedig munkanélküliként. A foglalkoztatottsági adatokon tehát van még mit javítani, de mi a helyzet a bérekkel?

Az országos nettó átlagbér alig 133 ezer forint

A KSH adatai szerint a foglalkoztatottak havi átlagkeresete 2010 utolsó negyedévében nettó 132 ezer forint volt. A legalacsonyabb fizetést a vendéglátásban dolgozók vitték haza - átlagosan nettó 89 120 forintot -, őket követték a mezőgazdaságban, az adminisztrációs szektorban, az egészségügyben és az építőiparban dolgozók nettó 100 ezer és 104 ezer forint közötti átlagos bérrel.

Tekintve, hogy az árak tavaly egészében véve 4,9%-kal drágultak, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a bérből és fizetésből élőknek kész művészet volt kigazdálkodni az előző évet.

A szabolcsiak viszik haza a legkevesebbet

A szakmánkénti lebontáson is lehetne még mélázni, de a régiónkénti adatok, ha lehet, még azoknál is tanulságosabbak. A KSH legfrissebb, 2010 utolsó negyedévi adataiból kiderül, tavaly átlagosan a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek kapták kézhez a legkevesebbet, nettó 103 ezer forintot, a legtöbb pénzből pedig, nettó 161 ezer forintból, a budapestiek gazdálkodhattak.

A szabolcsiak nettó bére ráadásul még csökkent is a 2009-es átlaghoz képest, közel kétezer forinttal. De nemcsak a Szabolcsban élők, más régiók munkavállalói se dőzsölhettek nagyon a bérükből. Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye dolgozóinak a maguk 106 ezer forintos nettó bérével szintén húzniuk kellett egyet a nadrágszíjon, mivel ezekben a régiókban is romlottak a mutatók.

Csak öt megyében magasabb a nettó bér 120 ezernél

A Zala, Bács-Kiskun, Somogy megyeiek nettó keresete se érte el a 110 ezer forintos határt, ők átlagosan 108 ezer forintot kaptak kézhez a hó végén. A többi régióban valamivel jobb a helyzet, így Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém és Hajdú-Bihar megye lakosai - 111 ezer, 112 ezer és 114 ezer forintos nettó bérükkel -, valamint Vas, Csongrád és Baranya megye dolgozói 115-117 100 forintos fizetésükkel már a masszív középmezőnyt erősítik.

Ide tartoznak még a tolnaiak is, akik átlagosan havi nettó 118 ezer forintból gazdálkodnak, alig kétezer forinttal elmaradva a statisztikát vezetőt szerencsés ötös fogattól.

És hogy melyik megyében élnek azok a mázlisták, akik havi nettó 120 ezret vagy többet kapnak kézhez hó végén? A KSH utolsó negyedéves kereseti statisztikája szerint a hevesiek 120 949 forintos nettó bérrel éppen csak átlépték a határt, ugyanakkor Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megye aktív dolgozói már szinte jómódúnak számítanak, 121 ezer, 126 ezer és 128 ezer forintos nettó átlagbérükkel. Megyék szintjén a Komárom-Esztergom megyeiek élnek a legtöbb pénzből, ott a bér átlagosan havi 128 ezer forint.

Ezt is szeretjük