Ebadó: ezért érdemes kifizetni
Az állatmenhelyek telítettek, pedig félő, hogy sokan inkább utcára teszik kedvencüket az ebadó megfizetése helyett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ebrendelet várható módosítása nyomán tovább növekedhet az utcára kitett, kóborló páriák száma, ugyanakkor a jogszabály előnyökkel is járhat, finomíthatja az állattartás körüli szabályok szövevényes viszonyrendszerét - állítják az MTI-Press által megkérdezett szakértők.

- A parlament elé kerülő törvényjavaslat ebadó beszedését javasolja az önkormányzatoknak, aminek nyomán előreláthatóan lesznek majd olyan újabb felelőtlen emberek, akik a fizetés helyett egyszerűen megszabadulnak "társuktól", szélnek engedik, növelve ezzel a kóborló gazdátlan kutyák, macskák már most egymillióra becsült számát - vélekedik Király Péter állatorvos.

A Rex Kutyaotthon Alapítványt életre hívó szakember szerint a Rex és a hozzá hasonló, hozzávetőleg száz állatmenhely már jelenleg is túlterhelt. Többségük helyszűke és az anyagi nehézségek miatt nehezen képes új kutyákat befogadni, például a Rex várólistáján most is 50 eb sorakozik, mert gazdáik különféle okokból meg kívánnak válni tőlük.

- A jogszabály-módosítás örvendetes hozadéka lehet viszont, hogy remélhetően többen ültetnek majd chipet a kutyájuk bőre alá - húzza alá Király Péter.

Ha ezt megteszed, nem kell ebadót fizetned

- E jelölés ugyanis mentesít az ebadó fizetése alól. Az így beazonosítható ebek nagyobb biztonságban lehetnek, mert ha elvesznek, nagyobb az esély, hogy megtalálják a tulajdonosukat, nem jön el számukra a kóborlással járó "kutyavilág".

A rendelet az állatok ivartalanításának elterjesztését is felgyorsíthatja. A miénknél fejlettebb állattartási kultúrát képviselő angolszász országokban például a házi kedvencek nagyobb hányadánál ily módon előzik meg a nem kívánt szaporodást, míg nálunk a kisállatok legfeljebb a 40-50%-ánál élnek a gazdák e családtervezési technikával. Enélkül pedig csak szenvedéssel járó, méltatlan élet vár a világra jövő utódok sokaságára.

A kutyatartás elsősorban nem jogszabályok, hanem felelősségérzet, józan ész, empátia, a közösségi élet általános íratlan szabályai követésének kérdése - szögezi le Banos György állatorvos, aki éveket töltött a világ különböző országaiban.

Bonyolultabb emberi viszonyrendszer helyett tartunk állatot

Tapasztalata szerint itthon a városokban jóval többen tartanak kutyát, mint más országokban. Az állatszeretetnek ez a megnyilvánulása részben arra vezethető vissza, hogy sokan másod- vagy harmadgenerációs városlakók, akik gyökereikkel a természethez közelebbi falusi élethez kötődnek, számukra a háziállat e világot hozza közelebb, vagy - főként idősebb embereknél - a magány oldását segítheti. Némely embernél viszont az ebtartás lényegében csupán a társas létforma valamiféle leegyszerűsített változatát jelenti, a bonyolultabb emberi viszonyrendszer helyett választják családtagnak inkább a kutyát.

A szakember meggyőződése, hogy lakótelepen például nem való nagy testű, mozgásigényes ugató fajtát tartani - aki ezeket a szempontokat kutyába sem veszi, az sok esetben nem igazi állatbarát. Egyaránt megkeserítheti "leghűbb társa" és az állandó csaholást elviselni kénytelen szomszédjai életét, lényegében "egy adag, önzés által kikényszerített szeretet fejében".

Ezt is szeretjük