Alaposan összezavarja az agyat a különös szoba - Te talpon maradnál benne?
Az osztrák művész olyan díszletet álmodott, amitől az ember szó szerint falnak menne.

fal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A geometrikus minták és az optikai csalódást keltő berendezések régóta népszerű szereplői a lakberendezési trendeknek, így sokan szívesen veszik körbe magukat hasonló tárgyakkal. 

De mi történik, ha valaki túlzásba viszi az illúziókeltést, a végeredmény pedig valósággal beszippantja, akárcsak Alízt Csodaország? Erre tökéletes például szolgálnak egy 1959-es születésű osztrák művész munkái.

Durva optikai csalódások

Peter Kogler immáron harminc éve mestere az optikai csalódásoknak, akárcsak a számítógépen létrehozott képeken alapuló irányzatnak. Mindebben az a legérdekesebb, hogy munkái nemcsak az idős, a fiatalabb korosztályt is sokkolhatják, noha utóbbiak életében a technikai újítások szinte már mindennaposak. 

A brüsszeli ING Művészeti Központban kiállított installáció rendesen összezavarja az agyat: Kogler teljesen hétköznapi galériákat, szobákat és közösségi tereket alakít át olyan elképesztő helyekké, melyektől a látogatókat egész biztosan hallucinációk gyötrik.

Leginkább azért, mert a különös falgrafikák a mozgás illúzióját keltik, hol csövekké, hol hangyákká. Pedig valójában teljesen mozdulatlanok, csupán megtréfálják az agyat. Az egészet még félelmetesebbé teszi, hogy a művész szinte mindvégig ragaszkodott a fekete-fehér árnyalatokhoz.

Nyitókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük