Aggasztó a helyzet a Duna magyarországi szakaszán: így próbálják segíteni a folyót
Rendkívül alacsony vízállás alakult ki a Duna magyarországi szakaszán.

duna-osz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében rendkívül alacsony vízállás alakult ki a Duna magyarországi szakaszán, de ez lehetővé tette, hogy a szokásosnál is precízebben mérjék meg a vízhozamot, illetve a vízszintet az egyes ellenőrzőpontokon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, röviden OVF kedden. Az alacsony vízszint miatt már 38 napja szivattyúval kell pótolni a vizet a ráckevei (soroksári) Duna-ágba az élővilág védelméért és a vízminőség megőrzéséért.

Tájékoztatásuk szerint Budapesten kedden reggel mindössze 87 centiméter volt a folyó vízszintje. Ilyen kis értékek átlagosan csak kétévenként fordulnak elő. Ez a helyzet viszont ritka lehetőséget kínált a vízügy szakembereinek egy speciális felméréssorozatra. Mivel a következő napok esőzései miatt vízszintemelkedés várható, a méréseket az elmúlt hétvégén végezték el az OVF koordinációjával a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóság szakemberei - ismertették.

A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait - írta az OVF, hangsúlyozva: az úgynevezett kisvízszintrögzítés friss adataival a folyó hazai szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés.

Fotók: Getty Images

10 kérdéses kvíz a Dunáról, amire általánosban tudtad a választ

Kvízünkkel tesztelheted a tudásodat - lesznek benne könnyebben és nehezebben megválaszolható kérdések is.

Ezt is szeretjük