Rossz hír a társasházban élőknek: ennyivel drágulhatnak a közös költségek
A szakértő azt is elárulta, hogy mikortól várható a drasztikus drágulás.

GettyImages-1177797403
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke elmondta az InfoRádiónak, hogy várhatóan mekkora mértékben fognak emelkedni a társasházi közös költségek.

Kaplonyi György azt is elárulta, hogy mikortól várható a drasztikus drágulás.

Drágulnak a közös költségek

Tavasztól jelentősen emelkednek a társasházi közös költségek, mondta el a szakértő az InfoRádiónak. A felújítási és karbantarási munkák költségei azért fognak jelentősen drágulni, mert a karbantartók és takarítók jelentős része katás kisvállalkozó volt. Ezek a munkák akár a közös költségek 40 százalékát is kiteszik.

- A problémát azonban nemcsak a kedvezményes adózás megszűnése jelenti, hanem az is, hogy emiatt kevesebb lett a vállalkozó, mert sokan elmentek inkább alkalmazottnak kis cégekhez - fogalmazott Kaplonyi György.

Ezenkívül sok olyan szolgáltatás drágul, amik a közös költség részét képezik. A megnőtt energiaárak miatt azon házakban, amelyekben lift is található, kevés a 144 kilowattórás kedvezményes tarifa, amely felett az áramdíj már a duplájára nőtt.

GettyImages-1281887666
Fotó: by ah_fotobox - AndreasH / Getty Images Hungary

A házközponti fűtéses épületeknél szintén komoly drágulás várható, főleg a régi épületeknél vagy ott, ahol rossz a kazánház hőszigetelése, illetve régiek a kazánok.

- Nehéz átlagot mondani, mert nagyon nagy a szórás - mondta el az áremelkedés mértékével kapcsolatban a szakértő, de hozzátette, hogy a 30-40 százalékos emelés a minimum, de akár meg is duplázódhat a közös költség.

A szövetség elnöke szerint lakásonként minimum 3000 forint körüli díjemelés biztosan kell ahhoz, hogy normálisan lehessen üzemeltetni a társasházakat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kaplonyi György arra is felhívta a figyelmet, hogy a társasházi közös költség növekedésének mértékét a közgyűlés hagyhatja jóvá a következő hónapokban. A beszámoló közgyűlések februártól májusig tartanak, így a költségemelést várhatóan ezekben a hónapokban fogják bevezetni. 

Jelentős áremelkedés jön a Telekomnál: ekkortól drágulnak a szolgáltatások

A cég azt is közzétette, hogy mennyivel fogják emelni az árakat.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük