Biztosan láttad már ezt a képet, de a történetét csak kevesen ismerik - Megrázó eseményt örökített meg Dorothea Lange

Hatalmas porviharok pusztításáról készített képeket a világhírű fotós.

Dorothea Lange-kép háttere
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma is az egyik legismertebb fotók közé tartozik Dorothea Lange 1936-ban készült kaliforniai képe, melyen egy mindenét elvesztett, kétségbeesett tekintetű nő szerepel. Számos hasonló fotó készült az 1930-as évek porviharai, az úgynevezett porteknő után, ami hatalmas pusztítást végzett az Egyesült Államok középső államaiban, Oklahoma és Texas területén. 

Rossz mezőgazdasági módszerek vezettek a tragédiához

Az 1920-as években a prérin élő farmerek szinte teljesen lecsupaszították a területet, hogy még több növényt termesszenek. Így viszont a föld még védtelenebb lett a szárazsággal és a szélviharokkal szemben, mivel nem maradt füves rész, ami korábban összetartotta a földet azáltal, hogy megtartotta a nedvességét. Az 1930-as évekre a kiszáradt talaj porrá alakult, és hatalmas viharokban csapott le a védtelen területekre. 

Dorothea Lange híres képe, mely egy háromgyerekes menekült anyát ábrázol.
Dorothea Lange híres képe, mely egy háromgyerekes menekült anyát ábrázol.
Fotó: GraphicaArtis / Getty Images Hungary

Az elfeketedett ég és a kietlen föld apokaliptikus képet festett, a homokviharok pedig egészen Chicagóig és New Yorkig értek. Hatalmas népvándorlás indult meg, 1930 és 40 között több mint 3,5 millió kétségbeesett amerikai hagyta el otthonát, és telepedett le a zöldebb területeken, elsősorban Kaliforniában. Pedig a nagy gazdasági válság nyomán az ottani legelők sem voltak túl dúsak, így az újonnan érkezőknek csupán alacsony bérű mezőgazdasági munkák maradtak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Újratelepítés és segélyprogram

Szerencsére az elnök, Franklin D. Roosevelt programja sok mindent tett az elszegényedett emberek megsegítésére és a terület újranépesítésére. Fákat ültettek, hogy megfogja a szelet és rögzítse a földet, élelmiszert osztottak az éhezőknek, és olyan új módszereket tanítottak a farmereknek, amikkel megakadályozták az ehhez hasonló helyzetek megismétlését.

Szerencsére azóta sem történt hasonló katasztrófa ezeken a területeken, de Dorothea Lange képei megőrizték a szörnyű eseményeket és a helyiekre gyakorolt pusztító hatását. Még többet olvashatsz a képen látható menekült nő későbbi életéről ebben a cikkünkben. 

Gyermekét próbálta szoptatni az éhező anya, világhírűvé tette Don McCullin fotója

A lesoványodott édesanya méltóságteljesen, szemében némi megvetéssel néz a kamerába.

Elolvasom

(Borítókép: Dorothea Lange: Porvihar Springfieldben, 

Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük