Döntött a főváros: fejenként 300 ezret kapnak a hajléktalanok

De mire költik? A részletekről a Menhely Alapítvány igazgatóját kérdeztük.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Végre történt valamilyen előrelépés a fővárosi hajléktalanellátás terén. Csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a hajléktalanellátási koncepciót. A döntésnek hála két hajléktalanellátó szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány 270 millió forintot kap a hontalan emberek elhelyezésére. A keretösszeg fejenként maximum 300 ezer forint lehet évente, vagyis ebből 900 ember elhelyezését lehet biztosítani.

A lakhatási támogatás mellett 70 millió forintot kaptak a szervezetek a 24 órás diszpécserszolgálat egész éves, illetve a téli időszakban a krízisautó 24 órás működtetésére.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója lapunknak elmondta, a 270 millió forintból nem új helyeket hoznak létre, hanem tehermentesítik a már most is telített szállókat. Röviden ez a következőképpen fog kinézni: 900 ember "rezsiköltségébe" szállnak be, érteni kell ez alatt az albérleti díjat vagy a munkásszállók által elkért összeget.

Lakhatási támogatás

Így a hajléktalanoknak könnyebb lesz kikerülni az ellátó rendszerből, és a megüresedett helyekre további személyeket tudnak fogadni. Aknai Zoltán azt nem tudta megmondani, hogy így pontosan hány embernek tudnak majd segíteni, a 900-as számot viszont irányadónak lehet tekinteni.

Probléma, hogy Budapesten közel nyolcezer ember él az utcán. Hogy a többiekkel mi lesz, azt nem lehet tudni. Tarlós István az ezzel kapcsolatos kritikákra reagálva azt mondta, az elmúlt 20 évben nem sikerült megoldást találni a problémára, és most sincs mód a Kempinskiben elhelyezni a hajléktalanokat.

Aknai Zoltán kérdésünkre, hogy mikor lesz érezhető változása a koncepció elfogadásának, közölte: november elsejétől, a téli krízisidőszak kezdetekor a programnak már működnie kell.

A hajléktalanellátási koncepció elfogadása előrelépést jelent az eddigiekhez képest, eddig ugyanis csak arról lehetett hallani, hogy hogyan kívánja büntetni a főváros és a kormány a hajléktalanokat. Tarlós István például azt javasolta, hogy szabálysértésnek minősüljön, ha valaki életvitelszerű lakhatásra használja az utcát, ahogy az is, hogy az ingóságait az utcán tárolja. Ezekre a személyekre 50 ezres bírságot szabhatnának ki.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az utcán alvás miatt kiszabható 50 ezer forint viszont egy átlagembernek is rengeteg pénz, nemhogy egy olyan személynek, akinek semmije sincs. Tarlós István ezzel kapcsolatban közölte: az 50 ezer forintot nem kell kifizetni, azt közmunkában le is dolgozhatnák a hajléktalanok.

Ezt is szeretjük