Mostantól más szemmel nézel a disznókra: szinte emberi intelligenciával rendelkeznek

Valószínűleg senki sem gondolná, mennyire intelligensek is a malacok.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember hajlamos azt hinni, mindenkinél és mindennél okosabb. Bár valóban magasan kiemelkedik az élővilág más fajai közül, vannak, akik hozzá hasonló intelligenciával bírnak, legalábbis kutatások szerint.

Sokaknak a kutyák vagy a majmok juthatnak most eszébe, gondolván, róluk lehet szó. Valóban roppant okos állatok, ám ez esetben a disznók értelmi képességeire gondoltunk: szakértők szerint szinte olyan intelligensek, mint mi, emberek, és feltevésüket tényleges vizsgálatokra, megfigyelésekre alapozzák.

Intelligens disznók

A disznók olyan szintű intelligenciával rendelkeznek, mint a hároméves gyerekek, felismerik a tükörképüket, kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, egymás közt szervezett viszonyrendszerük van, hosszú távú memóriájuk remek, és képesek szoros kapcsolatot kialakítani az emberrel is.

Játszani is szeretnek. Tükör segítségével képesek megtalálni elrejtett falatokat, és kitalálnak az útvesztőből. Még a videojáték sem fog ki rajtuk, ezt speciális játékkal tesztelték.

1996-ban a Pennsylvaniai Állami Egyetem vizsgálatában tanítottak be disznókat rá. Orruk és egy botkormány használatával, jutalomfalat reményében már öt-tíz próbálkozás után egészen jól ment nekik a játék. Érdekes, hogy hasonlóan jó teljesítményt ugyanennyi idő alatt a csimpánzok tudnak még produkálni.

Ezen a házi videón egy kedvencként tartott malac kirakózik, méghozzá ügyesen: pillanatok alatt elkészül a játékkal.

A csimpánzoktól sem sokban térünk el

A disznókkal intelligenciánk, a csimpánzokkal DNS-ünk is összeköt. A csimpánzok és az ember DNS-ének ugyanis 99%-a egyezik. Ők a legközelebbi élő rokonaink az állatvilágban. A két lábon járás és az eszközhasználat önmagában is demonstrálja ezt.

A csimpánzok közösségben élnek. Egymás közötti kommunikációjuk, ahogyan az emberekkel szembeni is, rendkívüli. Egészen hihetetlen módon képesek jelnyelvet tanulni, és használni azt az emberrel szembeni kommunikációban. A következő videón ez látható.

Az elefántok agya az emberéhez hasonló

Sokszor mondják, olyan a memóriája, mint egy elefántnak. Nem véletlenül alakult ki a mondás. Ezeknek az állatoknak rendkívüli értelmi képességeik vannak. Agykérgükben annyi neuron van, mint az emberében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Könnyen tanulnak, felismerik a tükörképüket, van éntudatuk. Megfigyelések szerint segítőkészséget, empátiát, sajnálatot képesek tanúsítani. Az állatvilágban nem sok fajnál látni, hogy gyászolnak más elpusztult egyedeket. Ők egyértelmű érzelmi reakciókat, letörtséget mutatnak, ha elveszítik társaikat, családtagjaikat. Noha korábban az elefánttemetők elmélete is szárnyra kapott, ezek lehetőségét nem mindenki tartja reálisnak. Arról, hogy mivel cáfolják, korábbi cikkünkben írtunk.

Ezt is szeretjük