10 asszony, aki szörnyeteget szeretett
Diktátorokhoz mentek hozzá, de vajon ők milyen emberek voltak?

Dia

 	Eva Braun, Hitler felesége 	A jómódú bajor katolikus családból származó Eván azonnal megakadt Hitler szeme, amint belépett a fényképész üzletbe, ahol a lány dolgozott. Később a Führer szeretője lett, majd öngyilkosságuk előtt, 36 órán át a felesége. Eva nem foglalkozott politikával. 	Kapcsolódó cikk: 	Ezt te sem tudtad Hitlerről »

Eva Braun, Hitler felesége

A jómódú bajor katolikus családból származó Eván azonnal megakadt Hitler szeme, amint belépett a fényképész üzletbe, ahol a lány dolgozott. Később a Führer szeretője lett, majd öngyilkosságuk előtt, 36 órán át a felesége. Eva nem foglalkozott politikával.

Kapcsolódó cikk:
Ezt te sem tudtad Hitlerről »

Dia

 	Carmen Polo, Francisco Franco felesége 	A spanyol diktátor, Franco felesége - a képen jobbra - nemesi családból származott. A Franco-rezsim idején a legbefolyásosabb nőnek számított, fontos szerepet játszott a politikában, többek között Carlos Arias Navarro megválasztásában, valamint a sajtó cenzúrázásában. Egyetlen gyermekük született, Carmen Franco Polo, aki könyvet is írt arról, milyen volt egy diktátor lányaként élni.

Carmen Polo, Francisco Franco felesége

A spanyol diktátor, Franco felesége - a képen jobbra - nemesi családból származott. A Franco-rezsim idején a legbefolyásosabb nőnek számított, fontos szerepet játszott a politikában, többek között Carlos Arias Navarro megválasztásában, valamint a sajtó cenzúrázásában. Egyetlen gyermekük született, Carmen Franco Polo, aki könyvet is írt arról, milyen volt egy diktátor lányaként élni.

Fotó: beautyfulmynd.blogspot.com

Dia

 	Rachele Mussolini, Benito Mussolini felesége 	Rachele Benito Mussolini szeretője, később második felesége volt, aki öt gyermeket, két lányt s három fiút szült a diktátornak. A fasiszta rezsim ideje alatt a klasszikus fasiszta háziasszony és anya mintaképét testesítette meg. Amikor Mussolinit és aktuális szeretőjét olasz partizánok elfogták, majd kivégezték, Rachele nem volt ott, így sikerült megmenekülnie és túlélnie férjét.

Rachele Mussolini, Benito Mussolini felesége

Rachele Benito Mussolini szeretője, később második felesége volt, aki öt gyermeket, két lányt s három fiút szült a diktátornak. A fasiszta rezsim ideje alatt a klasszikus fasiszta háziasszony és anya mintaképét testesítette meg. Amikor Mussolinit és aktuális szeretőjét olasz partizánok elfogták, majd kivégezték, Rachele nem volt ott, így sikerült megmenekülnie és túlélnie férjét.

Dia

 	Nadezhda Alliluyeva, Sztálin felesége 	A munkáscsaládból származó lány Sztálin második felesége volt. 1919-ben házasodtak össze, két gyermekük született. A pár sokat veszekedett, a nő bipoláris depressziója miatt sokszor az őrület tüneteit mutatta. Egy, a házukban adott parti után az asszonyt holtan találták: egyesek szerint öngyilkos lett, de felmerült az is, hogy férje gyilkoltatta meg. 	Kapcsolódó cikk: 	Rejtélyes gyilkosságok a 20. században »

Nadezhda Alliluyeva, Sztálin felesége

A munkáscsaládból származó lány Sztálin második felesége volt. 1919-ben házasodtak össze, két gyermekük született. A pár sokat veszekedett, a nő bipoláris depressziója miatt sokszor az őrület tüneteit mutatta. Egy, a házukban adott parti után az asszonyt holtan találták: egyesek szerint öngyilkos lett, de felmerült az is, hogy férje gyilkoltatta meg.

Kapcsolódó cikk:
Rejtélyes gyilkosságok a 20. században »

Dia

 	Jiang Qing, Mao-ce-tung felesége 	A kommunista kínai diktátor feleségét ma a világ leggonoszabb asszonyai között emlegetik. A legmagasabb rangot érte el a kommunista párton belül, a kínai kulturális forradalom keretein belül számos ősi épületet, tárgyat, könyvet és műalkotás pusztíttatott el, nem utolsósorban pedig rengeteg értelmiségit küldött a börtönbe, illetve a halálba.

Jiang Qing, Mao-ce-tung felesége

A kommunista kínai diktátor feleségét ma a világ leggonoszabb asszonyai között emlegetik. A legmagasabb rangot érte el a kommunista párton belül, a kínai kulturális forradalom keretein belül számos ősi épületet, tárgyat, könyvet és műalkotás pusztíttatott el, nem utolsósorban pedig rengeteg értelmiségit küldött a börtönbe, illetve a halálba.

Dia

 	Nina Petrovna Kukharchuk, Hruscsov felesége 	Nina és Nikita Hruscsov 1924-ben házasodtak össze, miután a vezető első felesége a nagy orosz éhínség idején életét vesztette. Hruscsov mellett élete végéig kitartott asszonya - a rossz nyelvek szerint csak a főzéshez és a háztartáshoz értett, mégis ő irányította férjét. Csak negyven év után törvényesítették kapcsolatukat. Nina 13 évvel élte túl férjét.

Nina Petrovna Kukharchuk, Hruscsov felesége

Nina és Nikita Hruscsov 1924-ben házasodtak össze, miután a vezető első felesége a nagy orosz éhínség idején életét vesztette. Hruscsov mellett élete végéig kitartott asszonya - a rossz nyelvek szerint csak a főzéshez és a háztartáshoz értett, mégis ő irányította férjét. Csak negyven év után törvényesítették kapcsolatukat. Nina 13 évvel élte túl férjét.

Dia

 	Elena Ceausescu, Nikolae Ceausescu felesége 	A Ceausescu-diktatúra ideje alatt a földműves családból származó Elena lett a Román Akadémia elnöke, valamint az államfő első helyettese. A kémia tudományában elért, ma kétes hírű eredményei miatt több nyugati egyetem is díszdoktorává avatta. Férjével együtt az 1989-es forradalom ideje alatt végezték ki. 	Kapcsolódó kvíz: 	Nők, akik megváltoztatták a történelmet »

Elena Ceausescu, Nikolae Ceausescu felesége

A Ceausescu-diktatúra ideje alatt a földműves családból származó Elena lett a Román Akadémia elnöke, valamint az államfő első helyettese. A kémia tudományában elért, ma kétes hírű eredményei miatt több nyugati egyetem is díszdoktorává avatta. Férjével együtt az 1989-es forradalom ideje alatt végezték ki.

Kapcsolódó kvíz:
Nők, akik megváltoztatták a történelmet »

Fotó: en.wikipedia.org

Dia

 	Imelda Marcos, Ferdinand Marcos felesége 	Imelda a Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos feleségeként számos politikai pozíciót betöltött, eközben, míg az ország nyomorgott, hatalmas, fényűző építkezéseket indított el, valamint maga is luxuskörülmények között élt, kiváltva ezzel a nép haragját. Gyakran emlegetik Acél-, illetve Vaspillangóként.

Imelda Marcos, Ferdinand Marcos felesége

Imelda a Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos feleségeként számos politikai pozíciót betöltött, eközben, míg az ország nyomorgott, hatalmas, fényűző építkezéseket indított el, valamint maga is luxuskörülmények között élt, kiváltva ezzel a nép haragját. Gyakran emlegetik Acél-, illetve Vaspillangóként.

Fotó: kabakalibrary.wordpress.com

Dia

 	Kay Amin, Idi Amin felesége 	A fiatal, intelligens és gyönyörű Kayon rögtön megakadt az ugandai diktátor szeme, azonban a fellángolás nem tartott sokáig, Idi Amin újabb és újabb nőkkel múlatta az időt. Eközben Kay-nak is szeretője lett egy orvos személyében, akitől később gyermeket is várt. A diktátor azonban megbosszulta mindezt, állítólag a férfit és a nőt is megölette, utóbbi testét ráadásul brutális módon meg is csonkíttatta. Részben ezt dolgozza fel Az utolsó skót király című film is.

Kay Amin, Idi Amin felesége

A fiatal, intelligens és gyönyörű Kayon rögtön megakadt az ugandai diktátor szeme, azonban a fellángolás nem tartott sokáig, Idi Amin újabb és újabb nőkkel múlatta az időt. Eközben Kay-nak is szeretője lett egy orvos személyében, akitől később gyermeket is várt. A diktátor azonban megbosszulta mindezt, állítólag a férfit és a nőt is megölette, utóbbi testét ráadásul brutális módon meg is csonkíttatta. Részben ezt dolgozza fel Az utolsó skót király című film is.

Dia

 	Mirjana Markovic, Slobodan Milosevic felesége 	Mirjana és a jugoszláv és szerb diktátor gyerekkoruk óta barátok voltak, a házasságig végül 1965-ben jutottak el. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány. Mirjana a belgrádi egyetemen szociológiából doktorált, ideológiáját tekintve pedig feminista, továbbá keményvonalas kommunista volt. Férje legbizalmasabb tanácsadóinak egyike volt. 	Kapcsolódó kvíz: 	Nők, akik sosem mentek férjhez »

Mirjana Markovic, Slobodan Milosevic felesége

Mirjana és a jugoszláv és szerb diktátor gyerekkoruk óta barátok voltak, a házasságig végül 1965-ben jutottak el. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány. Mirjana a belgrádi egyetemen szociológiából doktorált, ideológiáját tekintve pedig feminista, továbbá keményvonalas kommunista volt. Férje legbizalmasabb tanácsadóinak egyike volt.

Kapcsolódó kvíz:
Nők, akik sosem mentek férjhez »

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: