Orbán Viktor háza előtt kezdtek éhségsztrájkot a hitelkárosultak
Kedden 72 órás éhségsztrájkba kezdtek a devizakárosultak képviselői a kormányfő háza előtt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormányfő háza előtt kezdtek éhségsztrájkot a devizakárosultak képviselői.

Matricákat ragasztottak a bankok ablakára
Hitelszerződéseket égettek egy demonstráción

Az érintettek már többféle módon felhívták magukra a figyelmet az utóbbi időben.

A miniszterelnök házához mentek

Orbán Viktor miniszterelnök budapesti háza előtt kezdett 72 órás éhségsztrájkot a devizakárosultak tíz képviselője kedd reggel. A tiltakozást szervező Nem adom a házamat mozgalom szóvivője, Póka László az éhségsztrájk megkezdése előtt elmondta, hogy a bankoktól teljes kártalanítást, a végrehajtási eljárások azonnali leállítását és felelősségre vonást követelnek.

Hozzátette: nem támogatják a kormány és a bankszövetség közötti, a devizakárosultak segítését célzó tárgyalásokat, mert álláspontja szerint az csak a bankokat mentené meg költségvetési forrásokból.

Orbán Viktor budai házát civil- és egyenruhás rendőrök őrzik, de az utcát nem zárták le a forgalom elől. Nem ez az első eset, hogy a miniszterelnök otthonához érkeznek a tüntetők: augusztus 23-án Orbán Viktor házának környéke volt az egyik állomása a kilakoltatások leállítását, a devizahitelesek kártalanítását követelő, a Koppány Csoport által szervezett tüntetésnek.

A résztvevőket a Készenléti Rendőrség nem engedte közvetlenül a kormányfő háza elé, az épülettől mintegy 50 méterre lezárták a Cinege utat. A demonstrálók azoknak az otthonához vonultak, akiket felelősnek tartanak a devizahitelezés nyomán kialakult helyzetért - banki vezetők lakóhelye mellett felkeresték Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő budapesti otthonát is.

Korábbi események

Augusztus 20-án a budapesti Astoria útkereszteződésének teljes felszíni közlekedését akadályozta több száz, a devizahitelesek érdekében demonstráló. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a Haza Nem Eladó Mozgalom több száz szimpatizánsa leült az úttestre.

A demonstrálóknál Kártérítést a becsapott hiteleseknek és A devizahitelesek nem akarnak adóforintot feliratú transzparensek voltak. A rendőrök a helyszínen voltak, de nem avatkoztak be. A mentőket a tüntetők átengedték - tapasztalta az MTI tudósítója.

Egy héttel később mintegy 20 devizahiteles tüntetett a fővárosi Nagykörúton a Nem adom a házam elnevezésű civil szervezet kezdeményezésére. A demonstrálók az útba eső bankfiókokra feliratokat ragasztanak, amelyeken például az áll, hogy Felszámolás alatt: felszámoló a magyar nép, Csaló, uzsorás, vérszívó bank, A rettegés most már a tiétek uzsorások, A kifosztók a börtönben fognak megrohadni.

Augusztus 30-án résztvevők hitelszerződéseket égettek a Mozgalom az Autó- és Fogyasztási Hitelesekért civil szerveződés egysávos forgalomlassító demonstrációján.

Képek: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt; Marjai János.

Ezt is szeretjük