Milliós biznisz: csapdában a kormány
Mit tehetünk a szabadon kapható designerdrogok ellen?
Önmagában a tiltás nem használ. De akkor mi lehet sikeres?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az interneten több magyar honlap is működik, ahonnan teljesen legálisan lehet beszerezni szintetikus kábítószereket. Magyarországon egy férfi már belehalt a szerhasználatba, és a toxikológiára is naponta kerülnek be olyan betegek, akik az MDPV nevű szertől vagy más, úgynevezett designerdrogtól lettek rosszul.

Az első, Magyarországon nagyobb publicitást kapó designerdrog a Kati - mefedron - volt, amit sikerült betiltani, tulajdonképpen hiába, helyére ugyanis új szerek jöttek. Lehet vásárolni olyan kábítószert, amelynek a hatása a speedéhez, az extasyéhoz vagy a kokainéhoz hasonló, van már legális fűhasonmás, és ha valaki LSD-élményre vágyik, azt is megkaphatja legálisan.

A designerdrogok lényege, hogy van egy adott képlet, amelyből az illegális szer készül. Ezeken a képleteken, pontosabban a drogok molekuláris szerkezetén módosítanak valamelyest, így a szer már nem lesz illegális. A nevük is innen ered: design, tehát tervezni. Olyan drogot tervezni, ami legális.

Ezek a szerek általában Kínában vagy Indiában készülnek, onnan kerülnek a magyar forgalmazókhoz, akik továbbértékesítik őket "webáruházukon" keresztül a Magyar Posta, illetve futáraik segítségével.

A legnagyobb probléma a designerdrogokkal, hogy hosszú távú hatásuk egyáltalán nem ismert. Míg például a speednek már több évtizedes múltja van - a kokainnak meg évszázados -, addig ezeknek a kotyvalékoknak nulla.

A témával foglalkozó szakemberek számára a Kati terjedése és betiltása után válhatott teljesen világossá, hogy most tényleg csapdahelyzetben vannak: hiába vonták ki a szert a legális forgalomból, jött helyette más. Például a 4-MEC nevű szer, ami a mefedron egy metilgyökkel módosított származéka.

Egész kémiai csoportokat tiltanának be

A problémát a kormány is felismerte, kérdés, hogy mi lesz a megoldás. A rendőrség azt szorgalmazza, hogy a generikus szemléletet érvényesítsék a tiltólisták bővítésekor - vagyis egy bizonyos törzsképlettel határozzák meg ezeket az anyagokat, és egész vegyületcsoportokat tiltsanak be. Így hiába módosítgatnának a képleten, maradna az illegalitás. Ha már a kezdetben ez történt volna, akkor például az úgynevezett MDPV-t - ami egy szintén igen népszerű és veszélyes, legális kábítószer - sem árulhatnák.

A TASZ ezzel szemben azt mondja, ez önmagában nem elég. Hiába tiltanának be ugyanis egy szercsoportot, utána is maradna, vagy találnának olyan variánst, amit aztán legálisan lehet forgalmazni. A tiltás mellett ezért a megelőzésre is koncentrálni kell. Az igény mozgatja a piacot, és amíg van igény az ilyen szerekre, addig a tiltás mit sem ér: jönnek az újabb drogok. Gyártják őket, mert van, aki megveszi.

Hogy mekkora üzlet ez, azt pontosan nem tudni, rendőrségi forrásunk kérdésünkre, hogy milliárdos üzletről beszélünk, először igennel válaszolt, majd annyit mondott, hogy inkább az a helyes megfogalmazás, hogy "nagyon sok pénzről" van szó.

Átfogó terv kell, a kormány partner

Az új pszichoaktív szerekkel kapcsolatban csakis átfogó és kiegyensúlyozott szemléleten alapuló, összehangolt politikai beavatkozások lehetnek sikeresek, amelyek eredményességét folyamatosan nyomon követik és értékelik - áll a TASZ javaslatában, amit Sárosi Péter, a TASZ illetékese szerint a kormány is megfontolandónak tart.

- Szinte ez az egyetlen javaslatunk, amivel egyetértenek - fogalmazott Sárosi Péter.

A TASZ szerint egyrészt szükség lenne az információforrások körének bővítésére, illetve az információáramlás interaktivitásának fokozására. Ilyen lehet például a fogyasztói tapasztalatok megosztására szolgáló internetes fórumokat látogató, illetve az ellátóhelyeken szerhasználati problémákkal jelentkező fogyasztóktól származó információk begyűjtése, elemzése és kiértékelése - ez Magyarországon jelenleg gyerekcipőben jár. Elengedhetetlenek emellett a TASZ szerint a prevenciós kampányok, mégpedig az interneten, amely az új pszichoaktív szerek és az azokról szóló információk terjedésének egyik legjelentősebb kommunikációs csatornája.

Mivel a designerdrogok fogyasztása elsősorban az elektronikus tánczenei rendezvényekre, fesztiválokra összpontosul, szükség van a szórakozó fiatalokat célzó, azok emberi jogait tiszteletben tartó, tájékoztató és ártalomcsökkentő programok támogatására is - véli a szervezet.

Anonim bevizsgáló rendszer

Mivel az internetes szürkepiacon fürdősóként vagy növénytápszerként forgalmazott szerek gyakran teljesen mást tartalmaznak, mint amit a forgalmazó feltüntet - például egy kórházban paranoiás tünetekkel jelentkező drogfogyasztó hiheti azt, hogy a tüneteit az MDPV okozza,  miközben valójában methylone-t vagy éppen 4-MEC-et fogyasztott, esetleg mindhárom szer kombinációját - ezért nemcsak a döntéshozók, hanem az ellátórendszerben és a prevencióban dolgozó szakemberek számára is kulcsfontosságú lenne, hogy az adott szerhasználati problémákhoz konkrét szereket tudjanak kötni, megbízható információk alapján.

A jogvédők szerint emiatt szükség lenne egy úgynevezett drogbevizsgálási rendszerre, amely lehetővé tenné, hogy a fogyasztók anonim módon, az ellátóhelyeken erre engedéllyel bíró szakembereken keresztül drogmintákat juttathassanak a Bűnügyi Kutatói és Szakértő Intézetbe, ahol a mintákat laboratóriumi vizsgálatnak vethetnék alá, az adatokat pedig megoszthatnák a beszolgáltató szakemberrel, majd kutatók bevonásával központilag elemeznék azokat.

Vizeletből kimutatható drogok

A DrogKontrol 10 teszt egy egyszerű egylépéses otthoni gyorsteszt, mely 10 fajta drog gyors, kvalitatív kimutatására alkalmas.

Még több információt itt találsz.

Promóció

A kutatási eredmények pótolhatatlan tapasztalatokkal szolgálhatnának mind az adott szerek hatékony kockázatelemzésének és az arra adott politikai válaszoknak, bűnmegelőző és kínálatcsökkentő intézkedéseknek, mind pedig a különféle fogyasztói színtereken folytatott terápiás, prevenciós, ártalomcsökkentő és rehabilitációs beavatkozásoknak - áll a TASZ stratégiájában.

Ezt is szeretjük