Legalább 30 testet felboncolt életében: így térképezte fel Da Vinci az emberi szervezetet

Da Vinci elképesztő rajzokat készített az emberi test tanulmányozása közben.

cover-da-vinci

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Leonardo Da Vinci idejében egyre élesebb figyelem irányult az emberi testre a tudományban és a művészetben is. A polihisztor anatómiai érdeklődése Verrocchio műhelyében folytatott inaskodása során ébredt fel ez iránt igazán.

Hatott rá Leon Battista Alberti teoretikus 1435-ös Della pittura, azaz A festészetről című értekezése is. Alberti arra buzdította a festőket, hogy az emberi alakot úgy ábrázolják, ahogyan azt a természet megalkotta, azaz a csontvázból és az izomzatból, az anatómiának megfelelően építsék fel, és csak végül fessék fel rá a bőrt.

Amikor először boncolt, Leonardo már több éve Milánóban, abban a városban élt, ahol legkorszerűbb orvosi vizsgálatokat végezték. Eredetileg művészi fejlődése érdekében folytatott anatómiai tanulmányokat, ám az 1490-es évekre fókusza egyre inkább a test működésére fordult át. Kíváncsian tárta fel a test felépítését, lenyűgözte az ember fizikai működése, ugyanis a természet teremtményeként tekintett rá. 20 éven át Milánóban, majd Firenze és Róma kórházaiban is végzett boncolásokat, illetve Paviában, Marcantonio della Torre orvos-anatómussal is együtt dolgozott. Mintegy 30 holttestet boncolt fel életében.

Da Vinci és az emberi test

A következő képeken bemutatunk néhányat Da Vinci emberi testről készített rajzaiból, feljegyzéseiből. A Vitruvius-tanulmány különösen jelentős mérföldkő volt tanulmányai sorában, mert egy igen érdekes dologra mutatott rá.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük