4 dolog, amibe belebukhatsz, ha online keresel állást
Így védd ki
Tudd meg a szakértő tippjeit és előzd be a vetélytársakat. A nagy versenyben mindenre figyelni kell! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor minden online történik, a párkeresés, az ebédrendelés, a bankfiók kezelése, akkor nem kell meglepődni azon, hogy ha munkahelyváltást tervezünk, akkor is egy monitor előtt fogjuk találni magunkat. De melyek az online álláskeresés legnagyobb buktatói?

Ránk talál a munkaadónk

Az online állásportálokon lehet a legtöbb állást megtalálni, és itt a legegyszerűbb jelentkezni is. Ráadásul arra is van mód, hogy saját profilt hozz létre magadnak az adott oldalon és megadd az esélyt arra, hogy téged találjanak meg a munkáltatók. Persze ez is rejt veszélyeket, hiszen nem csak te készíthetsz magadnak profilt, hanem a munkaadók is - köztük akár a te jelenlegi céged.

Milyen rizikót jelent ez a gyakorlatban? Amikor egy online állásportálra regisztrálsz és feltöltöd az önéletrajzodat, akkor nem csupán arra van lehetőséged, hogy jelentkezz a meghirdetett pozíciókra, de láthatóvá teheted a profilodat a munkaadók előtt, aminek köszönhetően akár személyes állásajánlattal is megkereshetnek.

Azonban ezt a saját munkaadód, a szomszéd szobában ülő HR-es is láthatja, hacsak nem vagy elég körültekintő. Fordíts figyelmet arra is, hogy elrejtsd a profilodat a saját munkaadód vagy olyan partnercégek előtt, akikkel kapcsolatban álltok, és nem szeretnéd, hogy tudják, éppen váltani szándékozol. Ezzel sok kínos pillanattól kímélheted meg magadat.

Elvicceljük?

Annak ellenére, hogy az internetet legtöbben kapcsolattartásra használjuk - emailen, facebookon, instagramon, blogokon – és gyakorlatilag a személyes terünkhöz tartozik, egy álláspályázatnak az interneten is komolynak kell lennie.

A fotódat ne a facebookról halászd le, hanem készíttess profi/félprofi képet valamelyik ismerősöddel egy semleges háttér előtt. Bulizós, pózolós képek tehát kizárva! Ugyanígy ügyelj az email címedre és az email stílusára is, mintha csak egy hivatalos levelet írnál.

A HR-esek gyakran találkoznak olyan önéletrajzokkal, amelyek ugyan szakmailag megfelelnének, de a beillesztett kép vagy a komolytalan email cím miatt azonnal kiesnek a behívandó jelentkezők közül.

Kreatív önéletrajz

Ha ki akarsz tűnni a tömegből, az teljesen érthető, amikor szinte minden területen túljelentkezés tapasztalható. Ezért hát érdemes kutatni a neten, mivel lehetne szebbé és jobbá tenni önéletrajzodat, hogyan tudod befolyásolni az első impulzust, amit a HR-es kap rólad. A színes, kreatív, grafikai elemekkel tarkított önéletrajz tökéletes, ha marketing, grafikai vagy művészeti vonalon keresel állást.

Azonban egy monotonitástűrést igénylő pozícióban illetve reál vonalon akár hátrány is lehet. Ha a pozíció nem igényel ötletelést, helyette inkább rendszerszemléletű gondolkodásmódra, analitikai képességre és precíz munkavégzésre van szükség, akkor maradj a hagyományos, amerikai típusú önéletrajznál.

Könnyű lemaradni

Amikor felkerül egy állásportálra egy ajánlat, sokszor napokig mérlegelhetsz, hogy ez most tényleg az a pozíció-e, amiért érdemes váltani. Valóban meg kell fontolni, hová jelentkezel, de ha sokáig habozol, egyszerűen beelőzhetnek a többiek, és mikor te még csak a jelentkezésedet küldöd, vetélytársaid már az állásinterjún ülhetnek.

Már be lehet állítani állásértesítő emaileket, amelyekkel azonnal megérkezik postafiókodba a nyitott pozíció és vannak mobilról elérhető állásportálok, sőt, már mobil alkalmazást is telepíthetsz okostelefonodra, amely azonnal jelez, ha elvárásaidnak megfelelő pozíció kerül fel az oldalra.

Önmagában az online jelentkezés nem ördögtől való, és az állásbörzéken kívül nagyon kevés lehetőség akad leendő munkaadóddal személyesen találkozni. Marad tehát az online kapcsolat, amit – ha jól csinálsz – előnyödre fordíthatsz.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2579629&banner=2579644&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük