Csökken a személyi jövedelemadó: ezt árulta el a tárca
A minisztérium szerint hamarosan kevesebbet adózhatunk. De kik járnak jobban?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor és Varga Mihály is többször beszélt az utóbbi időben a személyi jövedelemadó mértékének csökkentéséről. De mikor jöhet az intézkedés, mennyi lesz az szja, és marad-e egykulcsos az adó?

Erről kérdeztük a szaktárcát. Az is kiderült, miből fedeznék a kieső adóbevételeket.

Egykulcsos marad a jövedelemadó

Kérdéseinkre a Nemzetgazdasági Minisztérium írásos válaszában közölte, a reális cél az, hogy 2018-ra a mostani 16%-os szja egyszámjegyűre csökken. A tárca válaszából az is kiderül, hogy továbbra is egykulcsos jövedelemadóban gondolkodik a kormány.

Korábban Varga Mihály 9%-os adókulcsról beszélt, Orbán Viktor pedig pénteken kijelentette, hogy a munkára rakodó adóterhek helyett inkább a fogyasztást kéne adóztatni. A jelenlegi szja mértéke 16%.

Az mfor.hu kiszámolta, hogy ha továbbra is egykulcsos marad az szja, de 9%-ra csökken, úgy legjobban a gyermektelenek és a magasabb jövedelemmel rendelkező szülők járnak.

A gazdagabbaknak kedvez az egy kulcs

A kormány döntése értelmében 2011 januárjától egységesen 16%-os az szja. A döntést sokan kritizálták azért, mert azzal főként a többet keresők terhei csökkentek. Egy 2013-as elemzés kimutatta, hogy az intézkedés első két évében az adócsökkentés 74%-a a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növelte.

Ez a tanulmány állapította meg azt is, hogy a minimálbér környékén kereső magánszemélyek adója éves szinten átlagosan 58 ezer forintról 126 ezer forintra emelkedett, az átlagbér környékén keresők adókötelezettsége viszont 312 ezer forintról 299 ezer forintra mérséklődött.

A gazdaság fehérítése fedezné az adócsökkentést

Az adó csökkentése azonban elkerülhetetlenül az állam bevételeinek csökkenésével jár, így felmerül a kérdés, honnan pótolják a kieső összeget. Az NGM lapunkkal a következőket közölte: "az így kieső adóbevételek pótlását a javuló gazdasági teljesítmény mellett segíthetik például az olyan gazdaságfehérítő intézkedések is, mint az online pénztárgépek vagy az EKÁER rendszer - Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer - bevezetése."

Ezt is szeretjük