Egy csúnya betegség, amiről azt hitted, nemi úton terjed: egy csók is elég hozzá!
A fesztiválszezonban ugrásszerűen megnő a nemi betegek száma.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fesztiválszezonban megugrik a felelőtlen alkalmi együttlétek száma, pedig naponta csaknem egymillió új nemi beteget regisztrálnak világszerte. Bár az óvszer sok esetben védelmet nyújt, bizonyos vírusok egy hevesebb csókkal is képesek terjedni, míg orális szex közben szinte az összes nemi betegség elkapható.

A kellemetlen tünetek mellett súlyos szövődményekkel is járhat egy forró egyéjszakás kaland: a chlamydia fertőzés meddőséghez vezethet - férfiaknál és nőknél egyaránt -, a herpesz és a szifilisz megháromszorozza a HIV-fertőzés kialakulásának esélyét, a HPV pedig - amely védőoltással ma már megelőzhető - a méhnyakrákos megbetegedések és a nemi szervi szemölcsök többségéért felel.

A csók is veszélyes lehet

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek akár egy apró hámsérülésen keresztül is elkaphatóak - így az óvszer sem nyújt teljes védelmet -, és az összes nemi betegséggel együtt naponta csaknem egymillió embert fertőznek meg.

"Száraz felületeken három napig is életképes marad a HPV kórokozója, és bőr-bőr érintkezéssel vagy egy hevesebb csókkal is terjedhet. A továbbadásához elég egy kis ínygyulladás, vagy valamilyen hámsérülés, például afta vagy harapásnyom a szájnyálkahártyán" - hívta fel a figyelmet dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

"Egy többnapos nyári fesztiválon az is előfordulhat, hogy a barátnők egymás után használják ugyanazt az intimborotvát, ami szintén komoly fertőzésforrásnak számít. Sokan tudatában sincsenek, hogy valamilyen baktériumot vagy vírust hordoznak, hiszen ezek a fertőzések hónapokig - a HPV esetén akár évekig - tünetmentesen lappanghatnak" - tette hozzá a szakértő.

Az óvszer sem jelent garanciát

A megelőzés fontosságára a sztárok is figyelmeztetnek.

"A nyár nekem a szabadságról és az önfeledt szórakozásról szól, ezért idén sem fogom kihagyni a kedvenc fesztiváljaimat" - mondta Cinthya Dictator. "A rákkal való küzdelmem viszont már megtanított arra, hogy a legtöbb figyelmet a megelőzésre kell fordítani. Egy vad és szenvedélyes csók mindig jó, de nem szeretnék azon gondolkodni közben, hogy mit kapok el, úgyhogy biztos, hogy gondoskodni fogok a HPV elleni védettségről is."

A 25 év alattiak fele úgy gondolja, hogy az óvszer minden szexuális úton terjedő fertőzéssel szemben védelmet nyújt, pedig a nemi betegségek döntő többsége orális szex során is átadható.

HIV és HPV

Egy óvatlan egyéjszakás kaland súlyos következményekkel járhat: a könnyen kiújuló chlamydia meddőséget okozhat - férfiaknál és nőknél egyaránt -, míg a herpesz és a szifilisz megháromszorozza a HIV-fertőzés kialakulásának kockázatát. A HPV okozta nemi szervi szemölcs is évekre megkeserítheti a szexuális életet, hiszen nemcsak kellemetlen, de erősen fertőző is, és a fájdalmas eltávolítás után is kiújulhat.

"Mivel rendszeresen járok méhnyakrákszűrésre, időben sikerült diagnosztizálni a problémát, így szerencsésnek tudhatom magam, hogy legyőztem a betegséget" - mesélte Pintér Adrienn, Ada műsorvezető. "A nőgyógyász viszont felhívta a figyelmem, hogy a HPV egyszeri leküzdése nem jelent automatikus védettséget, ezért nem gondolkodtam sokáig azon, hogy beadassam-e a vírus elleni védőoltást. Rémisztő, hogy akár évekig tünetmentesen jelen lehet a szervezetünkben. Ha van rá lehetőség, miért ne előzzük meg a bajt?"

"A HPV-oltás jelenleg az egyetlen vakcina, amellyel meg tudjuk előzni bizonyos rákfajták kialakulását. Ha csak a méhnyakrákot vesszük, évente közel félezer magyar nő életét menthetnénk meg, de az egyéb genitális rákok jelentős része is a HPV-vel függ össze, ami nagy számban érint férfiakat is. A 2-, 4- és a legújabb, 9-komponensű oltások közül utóbbi kettő fiúk és férfiak részére is adható, és a daganatos elváltozások mellett a nemi szervi szemölccsel szemben is védenek" - foglalta össze dr. Szőnyi György.

Ezt is szeretjük