A korrupció nem csak a magyaroknál probléma
A cseh kormányfő lemondásának háttere
A cseh miniszterelnök, Petr Necas hétfőn lemondott.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A múlt hét végén kirobbant csehországi kormánybotrányt követően június 16-án, vasárnap a cseh miniszterelnök, Petr Necas bejelentette, hogy lemond pártelnöki és miniszterelnöki posztjáról.

Petr Necas, forrás: MTI

A kormányfő hétfőn este jelentette be hivatalosan is a lemondását, ugyanakkor szeretné, ha a Polgári Demokratikus Párt folytatná a munkát egy másik miniszterelnök megválasztásával.

A kiváltó események

A botrány még múlt hét csütörtökön kezdődött, amikor mintegy négyszáz rendőr bevonásával a cseh korrupcióellenes rendőrség őrizetbe vett nyolc cseh politikust és magas rangú állami tisztviselőt, köztük Jana Nagyovát, a miniszterelnök kabinetfőnökét, Petr Tluchort, a Polgári Demokratikus Párt volt képviselőházi frakcióvezetőjét, Ivan Fuksa egykori mezőgazdasági minisztert, valamint a volt egészségügyiminiszter-helyettest, Marek Snajdrt. Az utóbbi három politikus ősszel nem akarta megszavazni Petr Necas kormányának takarékossági csomagját.

A rendőrségi akcióban a kommandósok a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és több nagyvállalatnál is házkutatást tartottak. Az állami ügyészség vezetőjének előzetes elmondása alapján hivatali tisztséggel való visszaélésről és egyéb bűncselekményről van szó. A házkutatáson kívül a nyolc őrizetbe vett politikus közül hét ellen emeltek vádat, és jelenleg vizsgálati fogságban ülnek, köztük Jana Nagyovával.

Az okok

A miniszterelnök kabinetfőnökét, Jana Nagyovát hivatali visszaéléssel vádolják, amiért a katonai titkosszolgálat segítségével figyeltette a kormányfő, Necas feleségét. A házaspár egyébként június 10-én jelentette be a válását, arra hivatkozva, hogy megromlott a házasságuk.

A rendőrségi akció másrészt korrupciós okokra vezethető vissza, ami a fent említett három politikussal, Tluchorral, Fuksával és Snajdrrel hozható összefüggésbe, akik végül úgy fogadták el a kormány takarékossági csomagját, hogy cserébe egy-egy jól fizető állást kaptak állami cégek vezetésében. A történteket a cseh rendőrség korrupciónak minősítette.

Az eset következményei

A miniszterelnök lemondása a cseh alkotmány szerint egyben a kormány távozását is jelenti, a döntés pedig az államfő kezében van, aki korábbi nyilatkozata szerint leváltaná a kormányt. A cseh miniszterelnök utódja lehet Martin Kuba első alelnök, ipari és kereskedelmi miniszter, aki már jelezte, hogy átvenné a megbízatást. Szóba jöhet még mellette a volt igazságügyi miniszter és alelnök, Jirí Pospísil is.

Az ellenzék

Múlt héten csütörtökön a kormányfő még arról beszélt, hogy nincsen tudomása semmilyen, munkatársai által elkövetett bűncselekményről, ezért sem neki, sem a kormányának nem áll szándékában lemondani. Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt a kormány lemondását és a választások kiírását sürgette, amiért egy bizalmatlansági indítványt is benyújtott a kormány ellen. Ez azonban tárgytalanná vált később a miniszterelnök lemondásával. A cseh sajtó is egyértelműen kimondta, hogy a kormánynak a botrány után nincs más választása, mint lemondani posztjáról.

Ezt is szeretjük