Te mennyit gazdagodtál az elmúlt 10 évben? A magyar milliárdosok ennyit
Óriásit nőtt a vagyonuk a leggazdagabb magyaroknak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csányi Sándor tavaly újabb 15 milliárddal 165 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta egymás után ötödször lett a leggazdagabb magyar - derül ki a Napi.hu kiadásában idén 14. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványából.

Csányi Sándor az MLSZ tegnapi sajtótájékoztatóján

632 milliárd forintról 2600 milliárdra nőtt a magyar gazdagok vagyona, mióta listázzák őket.

A lista élén kevés a változás

Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 160 milliárd forinttal, míg a harmadik helyre a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor került, akinek vagyona 115 milliárd forintra nőtt. A dobogó közvetlen közelében tartózkodik két egykori listavezető is: Demján Sándor - 93 milliárd forint - és Széles Gábor - 92 milliárd forint. A tavalyi bronzérmes, az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György vagyona viszont egy adóhivatali vizsgálathoz kapcsolódó zárolás miatt egy év alatt 135 milliárdról 90 milliárd forintra csökkent - ez idén a hatodik helyre volt elég.

Lázár János egyre befolyásosabb

A 100 leggazdagabb magyart rangsoroló kiadvány idén másodszor készített szigorúan szubjektív listát - Befolyás-barométer címen - az ország legbefolyásosabb embereiről. Ezt a rangsort továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti Csányi Sándor előtt, míg a harmadik helyen Simicska Lajost Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter váltotta fel. A kétféle rangsor különbségét az magyarázza, hogy a vagyon nagysága nem feltétlenül jár azonos mértékű befolyással, és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek tízmilliárdokban mérhető vagyonnal, mégis jelentős hatást gyakorolhatnak Magyarország gazdasági és társadalmi életére.

A leggazdagabb magyarok ranglistája alaposan átrendeződött egy év alatt, amit csak részben magyaráz, hogy a "belépési küszöb" a tavalyi 5,3 milliárd forintról 6 milliárdra emelkedett. A 2015-ös vagyon szerinti listán tíz olyan üzletembert találni, aki tavaly még nem szerepelt a legmódosabbak között, ketten - Losó József és Tolnay Tibor - pedig egy év kihagyás után kerültek ismét a legvagyonosabbak közé.

Hogy áll Simicska?

Az átrendeződés jele az is, hogy az előző évek legjelentősebb állami megrendeléseit megszerző vállalkozók mellett megjelentek a "trónkövetelők" is. Az előbbi kategóriát Simicska Lajos és Nyerges Zsolt fémjelzi - az előbbi a 10. helyen áll 73 milliárd forintos vagyonnal, az utóbbi pedig a 24. helyen 26,3 milliárddal. Az utóbbi kategóriában a Duna Aszfalt két tulajdonosát, Szíjj Lászlót és Varga Károlyt - 29-30. hely - is megtalálni - vagyonuk 23-23 milliárd forintra tehető. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyona az idei becslés szerint 8,4 milliárd forintra dagadt - ez a 86. helyre volt elegendő.

Az újak között szerepel Emőri Gábor - 32. hely - és a Kertész testvérek - 23. hely -, akik az elektronikus útdíjrendszer magyar verziójával értek el kiugróan nagy sikert, továbbá a MET Zrt. negyedét birtokló Lakatos Benjamin - 72. hely - és a Wizz Air sikeres londoni részvénykibocsátása nyomán a 61. helyre "katapultált" Váradi József.

A gazdagok egyre gazdagabbak

A 2015-ös listán szereplők összvagyona megközelítette a 2600 milliárd forintot - ez 160 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. A 6,6%-os gyarapodás jócskán felülmúlta a KSH által mért mínusz 0,2% 2014-es fogyasztói árindexet, azaz reálértéken csaknem 7%-kal nőtt a magyar mágnások vagyona. A 2002-ben megjelent első A 100 leggazdagabb rangsorában szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Az elmúlt 14 év alatt tehát több mint a négyszeresére nőtt a milliárdosok összvagyona, miközben a fogyasztói árak ez alatt az idő alatt összesen alig 77%-kal mentek feljebb.

Érdekes képet mutatnak a regionális listák is. Az idei összeállításban minden eddiginél tágabb kört, 135 főt mutat be a kiadvány három régióra bontva. A regionális listákra minimum 2 milliárdos vagyonnal lehetett felkerülni. A legtehetősebb régiónak Kelet-Magyarország számít, az ott élő és munkálkodó 47 milliárdos összvagyona 522 milliárd forintra tehető. A második helyen Nyugat-Magyarország áll: itt 42-en rendelkeznek jelentősebb vagyonnal, amelyek összege 387 milliárdra tehető. Dél- és Közép-Magyarországról 46-an kerültek fel a regionális listára, együttes vagyonuk 327 milliárd forint.

A 2015-ös A 100 leggazdagabb kiadvány lifestyle részében egyebek mellett exkluzív írások olvashatók a borba fektető magyar milliárdosokról, a jövő autóiról, a magyarországi kastélypiac helyzetéről, a műkereskedelemről, a privátbanki piacról, valamint a stílusos pénzköltésről.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük