"Aljas döntés" - Kifakadt a képviselő

103 ezer nőt vettek semmibe?

A családon belüli erőszakról szóló vitát hajnali három órára tették be. Mi ennek az oka?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Kezdődik... Aljas módon hajnali három órai kezdéssel tették be a parlament hétfő éjjeli napirendjére a családon belüli erőszak büntethetőségéről szóló népi kezdeményezés vitáját - írta Ertsey Katalin LMP-s képviselő Facebook-profilján a napokban.

A vitára azért kerül sor, mert az Élet-Érték Alapítvány mintegy 103 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy a parlament önálló törvényi tényállásban büntesse a családon belüli erőszakot. A civilek azt akarták elérni, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre a kérdést, ami meg is történt, bár meglehetősen furcsa időpontot jelöltek ki a vitára.

- A napirend kialakítása szokások, szabályok alapján történik, és több összetevőből áll össze, függ a törvényjavaslat benyújtójától, az indítvány típusától, egy törvényjavaslat például nagyobb értéket képvisel, mint egy határozati javaslat, így itt is érvényesül az indítvány típusa szerinti erősorrend - magyarázta a hajnali időpontot lapunk kérdésére a parlament sajtószolgálata.

Felvetésünkre, hogy ezek a szabályok nem újak, mégis valahogy csak mostanában kerülnek az viták hajnali időpontokra, azt mondták, ők csak általánosságban tudnak tájékoztatást adni. Hozzátették: mivel a parlamenti erőviszonyok is meghatározzák a napirendet, érdemes lenne a frakciókhoz fordulnunk kérdéseinkkel.

- Hétfőn egyébként a képviselőknek még lehetőségük lesz a vita időpontjának megváltoztatására - tették hozzá.

Megkerestük a Fidesz-frakciót, hogy mi az oka annak, hogy egy ilyen fontos kérdést hajnalban tárgyalnának, ám választ - elképzelhető, hogy az idő rövidsége miatt - egyelőre nem kaptunk. Amint megérkezik a magyarázat, közöljük.

Amint arról korábban beszámoltunk, a civil szervezet aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát 2011. szeptember 26-án hitelesítette az OVB, de a testület határozatát az Alkotmánybíróságon megtámadták, így az aláírásgyűjtés csak március 1-jén kezdődhetett meg.

A népi kezdeményezés így szólt: kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon. A jogszabály értelmében legalább 50 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a népi kezdeményezés eredményes legyen. Ezt az alapítványnak sikerült elérnie, amiről az OVB az Országgyűlést levélben tájékoztatja. A parlamentnek három hónapon belül napirendre kell tűznie a kérdést.

Nem kötelező törvény hozni

A parlamentet ugyanakkor a népi kezdeményezés nem kötelezi arra, hogy a kezdeményezők akaratának megfelelően módosítsa a jogszabályt. Ez csak akkor volna kötelező, ha egy legalább 200 ezer aláírással kezdeményezett népszavazás érvényes és eredményes volna.

Az alapítvány korábban azt közölte, hogy Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája, de szabályozás hiányában a hatóságok sokszor csak akkor lépnek fel, ha, mint mondják, már vér folyik.

2005 óta várnak

A szervezet korábban közölte azt is, hogy a témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Halász Pálma korábban beszélt arról is, az ENSZ főtitkára 2005 februárjában féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez azóta sem történt meg.

Ezt is szeretjük