Pofon a gyerekeseknek: több százezer forintot vesz ki zsebükből a kormány

A családi adókedvezményt az élettársak másképp érvényesíthetik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az MSZP előző héten közleményben kérte számon Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért az ígéret ellenére a nagycsaládos élettársak továbbra is hátrányt szenvednek a nagycsaládos házasokkal szemben a családi adókedvezmény érvényesítését illetően.

A párt példát is hozott, eszerint közel 900 ezer forintos éves veszteséget könyvelhet el az a család, ahol a három gyermekből egy közös, egy a nőé, egy pedig a férfié, a szülők viszont csak élettársak, és nem házasok.

Ez esetben ugyanis az anyának és az apának is csak a korábbi kapcsolatukból született, valamint a közös gyermek után jár kétszer 10 ezer forint adókedvezmény.

A közös gyermek esetén el kell dönteniük, hogy melyikük veszi igénybe a kedvezményt, vagy megosztják azt. Tehát a három gyermek után havonta csak 10 ezer forint/gyermek, összesen 30 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek, ami egy év alatt 360 ezer forint.

Ha azonban összeházasodnak, akkor mindhárom gyermek után emelt összegű, gyermekenként havonta 33 ezer forint, összesen 99 ezer forint adókedvezményt vehetnek igénybe, ami évente 1,188 millió forint.

Mínusz 828 ezer forint/év

- Tehát az Orbán Viktor által átalakított Magyarországon az élettársak ugyanazon családmodellnél éves szinten 828 forintot buknak a házasságban élőkhöz képest - áll a közleményben.

Érdekesség, hogy míg az MSZP aggódik, addig a Nagycsaládosok Országos Szövetségének az elnöke azt mondja, ők nem érzik ezt akkora problémának, mint amit egyébként csinálnak belőle.

- Miért ne házasodhatnának össze, akik tartósan együtt élnek? - tette fel a kérdést Székely Hajnalka, aki felvetésünkre, miszerint az adórendszer feladata nem a házasság propagálása lenne, azt felelte: nemcsak házasság, regisztrált élettársi kapcsolat esetén is jár a teljes adókedvezmény.

Székely Hajnalka elmondta, az élettársak és a házastársak egy szintre emelése e kérdésben azért sem lenne jó, mert a papírok nélküli élettársi kapcsolat meglétét nehéz ellenőrizni: visszaélésekre is okod adhatna, ha élettársak igénybe vehetnék a kedvezményt.

Az elnök hangsúlyozta: a jogrendszerünk sem elég rugalmas ahhoz, hogy kezelje például azt a helyzetet, ha az élettársak évente többször szétválnak.

Össze kell házasodni, és kész

- Sokan azzal védekeznek, hogy sokba kerül a házasság, pedig ha bemennek az anyakönyvvezetőhöz, ingyen összeadja őket - tette hozzá.

Ismételt felvetésünkre, miszerint ennek az egésznek nem a házasságról, hanem a gyerekről kellene szólni, és egy gyereknek miért jó az, ha a családtámogatásért a szülei összeházasodnak, Székely Hajnalka azt mondta: ha a szülők komolyan gondolják a gyermeknevelést, nem látja akadályát annak, hogy össze is házasodjanak.
- A házasság a gyerek számára is egy stabilabb kapcsolat - szögezte le. 

Egy éve ígérték meg a változtatást

Kérdés, hogy lesz-e változtatás, és ha igen, mikor? Ami tény: a Nemzetgazdasági Minisztérium épp egy évvel ezelőtt tett ígéretet a változtatásra. Az NGM akkor azt állította: még igazságosabbá kívánja tenni a családi adózást, és dolgozik az adótörvényt érintő módosításon. Az ügyben előrelépés azóta nem történt, és egyelőre a Miniszterelnökséget is hiába kérdeztük arról, hogy mikor eszközölnek változtatást az ügyben.

Ezt is szeretjük