Tízezrekkel több maradhat nálad
Ennyit osztott ki a kormány idén
Mennyire családbarát a kormány, ha a támogatásokról van szó? Idén minden könnyebb lett?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Még tavaly év végén döntött a kormány a családokat érintő újabb kedvezményekről, amelyek egy részét be is vezették az idén. Kiterjesztették a családi adókedvezményt és bevezették a gyed extra egyes elemeit.

Az intézkedésektől várt születésszám-növekedés ugyan egyelőre még várat magára, de a program kidolgozói bíznak a hosszú távú hatásokban.

Komoly segítség a gyermekeseknek

Mindent megpróbál a kormány, hogy megállítsa a népességcsökkenést és növelje a gyermekvállalási kedvet. A korábban hozott intézkedések -  a gyes három évre történő visszaállítása és a családi adókedvezmény bevezetése - nem hoztak mérhető eredményt. A kisbabáknak nem támadt kedvük megszületni ezektől az intézkedésektől.

A gyerekes szülőknek viszont segített a családi adókedvezmény - már annak, aki az egészet tudta érvényesíteni. Az idén kiterjesztették a kört: a kedvezmény nettó összegét - az egy- és kétgyermekes családoknál havi 10 ezer forintot, a három vagy ennél több gyereket nevelőknél 33 ezer forintot - már a járulékok terhére is igénybe lehet venni. A családi adókedvezményt bármelyik szülő kérheti, érdemes végiggondolni, hogyan jár jobban a háztartás.

A kisgyerekes anyukákat célzó gyed extra négy pillére közül hármat sikerült az idén bevezetni. A csomag első eleme szerint a gyest vagy gyedet kapó szülő újra vállalhat munkát a gyermek egyéves kora után. Emellett nem kellett lemondania az állami juttatásról sem, ez tehát pluszban megmarad a kereset mellé.

Második intézkedésként megjelent a testvérekre vonatkozó módosítás: ha kistesó érkezik a családba, akkor a korábbi ellátások nem tűnnek el, ahogy azelőtt, hanem megmaradnak. Így a gyerekek hároméves koráig már két gyedre vagy két gyesre válik egyszerre jogosulttá az anyuka. Itt kitétel, hogy az öcsi vagy hugi 2014. január 1. után érkezzen a világra.

Több gyerekkel még több jár, de a bölcsődék tele vannak

A gyed extra része a diplomás gyed is, ami azokat érinti, akik tanulás mellett vállalnak gyereket. A felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és szakirányú továbbképzésben tanulók a minimálbér alapján kapnak gyedet.

A mesterképzésben, az egységes osztatlan vagy doktori képzésben végző diákoknak viszont a garantált bérminimum alapján állapítják meg a juttatás összegét.

Ezen kívül a három- vagy többgyermekes anyák, illetve a munkáltatójuk jár jól. Nekik eddig sem kellett adót fizetni az első három évben, ezt az idén megtolták még kettővel, igaz, a negyedik és ötödik évben az adó 50%-át be kell fizetni.

A gyermekvállalástól azonban sok szülőt visszatart az is, hogy nincs hová tenni nap közben a sarjat, ha az anyuka visszamenne dolgozni - és a munkahelye tárt karokkal várja. Bölcsődei férőhely ugyanis számszakilag van elég az országban, csak éppen nem ott, ahol szükség lenne rá. A kormány erre vonatkozó tervei azonban továbbra is csak tervek. Ahogy az egyszeri anyasági támogatás összegének - ami jelenleg 64 125 forint - 300 ezerre történő emelése, illetve a használt lakás vásárlására járó félszocpol újbóli bevezetése is.

Ezt is szeretjük