Egy óriási teher, ami a legtöbb férfinak is problémát okoz, de kevesen vallják be - Munka vagy család?
Nemcsak a nőknek jelent gondot megtalálni a helyes arányokat a család és a munka között.

család
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány mutatta ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nőknek nem jelent nagyobb problémát egyensúlyozni a karrierépítés és a család között: a férfiaknak ugyanolyan lelki gonddal és teherrel jár a két területen való teljes értékű helytállás.

Negyedmillió embert vizsgáltak, és 350 tanulmány eredményeit összesítették. Az eredmények szerint mindkét nemnek ez a legnagyobb kihívás, ám az anyák és az apák eltérően érzékelik és menedzselik a család-munka konfliktust.

Eleinte a nemek közti egyenlőtlenséget vizsgálták

A Georgiai Egyetem kutatói több mint harminc éven keresztül vizsgálták a családok működését, majd a tanulmányokból egy metaanalízist készítettek, hogy többet tudjanak meg a vizsgált területről. A világ minden tájáról vizsgálták az alanyokat, és eredetileg a nemek közötti egyenlőséget akarták elemezni. Az elemzők meglepetten tapasztalták, hogy az anyák és az apák egyenlő mértékben problémának érzik a család és a munkahely közötti feszültségeket. Ez szemben áll azokkal a sztereotípiákkal, melyek szerint csak a nők érzik ezt súlyos tehernek.

A média befolyásolja ezt is

Dr. Kirsten Shockley, a kutatás vezetője elmondta, hogy a média helytelenül reprezentálja a nő archetípusát, aki folyton az anyaság és a karrier között zsonglőrködik kétségbeesve. A nők azt látják és hallják mindenütt, hogy más anyák küzdenek ezzel a problémával, így ők is tudatosan és tudat alatt is belesodródnak a saját családjukban egy hasonló küzdésspirálba. A média és a közvélemény azért foglalkozik sokat ezzel a jelenséggel, mert a nők jóval többet kommunikálnak róla.

Ha családi nyaralásról van szó, azt együtt kell csinálni. Nézd meg egy apuka vicces-szomorkás képeit arról, hogyan nyaralt ő egyedül, a felesége nélkül. 

A férfiak hallgatnak

A felmérések szerint a dolgozó apák nem szívesen beszélnek a munkahely és család ütközőpontjairól, mert félnek a megbélyegzéstől, a férfiasságuk megkérdőjelezésétől és a negatív karrierhatásoktól. Azt azonban a legtöbben állították, hogy az anonim felmérések, mint amilyen ez is volt, megkönnyítik a problémáról való kommunikációt. Dr. Shockley szerint ez mindenképpen káros hatású azokra nézve, akik csendben küzdenek hasonló problémákkal, de senkivel nem beszélhetik meg a gondjaikat, és támogatást sem kapnak hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Más lett az anyák és apák időbeosztása

Az elmúlt években az apák egyre több időt töltenek a családban a gyermekeikkel, ezzel együtt a házimunkával is. A felmérés szerint a nőknél ez az idő még inkább növekedett. A Pew Researcher Center kimutatásai szerint a férfiak egyre inkább úgy gondolják, hogy az identitásuk szempontjából fontosabb az apaszerep, mint a karrier. A nők viszont nagyobb kényszert éreznek arra, hogy a munkahelyükön nyújtsanak maximumot, mivel a társadalmi sztereotípiák miatt elméletileg az anyaság miatt ők ott kevésbé teljesítenek jól. 

Ezt is szeretjük