Amilyen a cipőkrémed...
Leteszteltük őket!
Puhítják a bőrt, vízlepergető hatással bírnak, ápolnak és fényesítenek - legalábbis ezt ígérik a cipőkrémek gyártói. A valóság azonban ettől eltér...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Sokak aszerint alkotnak véleményt másokról, hogy milyen cipőt hordanak, ám a legdrágább, legmárkásabb, legextrémebb cipő is igen kiábrándító lehet, ha koszos. És a cipőt bizony sok-sok "csapás" éri: előbb az őszi esők áztatják el a kedvenc bőrcipőket, aztán télen a hó, és a járdákra szórt só rajzol fehér foltokat a csizmákra. Persze csak akkor, ha hagyod!

A dobozostól a spray-kig

Néhány évvel ezelőtt tubusos és dobozos cipőkrémekből állt a hazai kínálat. A színskála a barnától csupán a feketéig terjedt, na jó, volt fehér és színtelen is. Szerencsére azóta a választék bővült, hiszen a borsos cipőárak kétségkívül indokolják, hogy viszonylag kis anyagi ráfordítással meghosszabbítsd az élettartamukat. Cipőápoló-szereket vizsgáló tesztünkben arra kerestük a választ, melyek azok a termékek, amelyek nemcsak fényesítik, de az időjárás viszontagságaitól is megvédik a lábbeliket. Azt firtattuk, a vízálló bevonattal kecsegtető spray-k valóban azok-e, illetve megnéztük, milyen a színválaszték, és mi vár a vásárlóra, ha mániája a kék vagy a piros csizma.

A legjobb szerek lelőhelyei

Bizonyára ismered azt a reklámot, amely arra bíztatott, hogy cipőápolót a cipőboltban vásárolj. Úgy tűnik, a valamikori suta szlogen mára megszívlelendő tanáccsá vált, azok a szerek ugyanis, amelyek leginkább megvédik a lábbelit a csapadéktól, tényleg csak cipőboltokban kaphatók. A kisebb-nagyobb áruházláncokban szerény a választék, szinte kizárólag dobozos cipőkrémet - KIWI - és cipőápoló folyadékot - Pico bello - tartanak: előbbiek használata nehézkes és hosszadalmas, utóbbiak pedig nem ígérnek mást, mint amit teljesíteni képesek. Pillanatok alatt fényt adnak a cipőknek, nem véletlenül nevezik - "gyorsfény"-nek őket. Ezek a termékek kényelmesen használhatók, és meg is felelnek a szandálok és nyári papucsok rendben tartásához, de az őszi-téli locspocshoz aligha, a bőrpusztító csapadék ellen csak vízlepergető cipőkrémekkel és impregnáló spray-vel lehet védekezni. A kivétel azonban erősíti a szabályt, nincs ez másként a cipőkence-fronton sem. Üdítő kivétel a Rain Bow, amit az Azúr bolthálózat árusít, és kínálatában a folyékony cipőápolók mellett az időjárás viszontagságait kivédő környezetbarát impregnáló is szerepel.

Tisztít, ápol, impregnál

A három elvárásnak megfelelő cipőápolók hatóanyaga többnyire szilikon, méhviasz, lanolin, fluor vagy ezek keveréke. Nem véletlenül, a valódi bőrcipők anyaga ugyanis leginkább az élő bőrhöz hasonlítható: porózus felületük zsíros krémeket igényel.

Ezért a rendszeres tisztításhoz és ápoláshoz zsíros, az adott lábbeli színének megfelelő krémre van szükség, még akkor is, ha ezek használata időigényes.
A viasztartalmú önfényező folyadékok - például a KIWI - gyors száradást és hibátlan fényt biztosítanak ugyan, alapos ápolást mégis csak a cipőkrémek garantálnak. A bolyhozott bőrökre - nubuk, velúr - pedig azért nem szabad cipőkrémet kenni, mert megváltoztatja a bőr jellegét. A hasítottnak is nevezett bőrökhöz használatos spray-k nem olyan zsírosak, mint a cipőkrémek, és általában fluort tartalmaznak - Salamander, KIWI -, így a száradást követően a cipő felületét könnyű felborzolni.

Védi a bőrt, károsítja a környezetet
A cipőápoló folyadékokban és krémekben lévő viaszok - például a méhviasz - védik a bőrt, mert kiváló vízlepergetők és ápolók, a spray-k előnye viszont velük szemben, hogy egyenletesen oszlatják el a festék- és ápolóanyagokat. Fonott bőrökre különösen jók, mert ezekre úgysem lehet krémet kenni, az aerosol környezetkárosító hatása miatt ugyanakkor sokan idegenkednek tőlük. Igaz, ami igaz, kellemetlen, erősen vegyszeres, fullasztó szaguk van. Egyébként nem árulnak zsákbamacskát a gyártók: az impregnáló spray-k fémdobozán elhelyezett piktogramok jelölik, hogy használatuk fokozott figyelmet igényel, mert tartalmuk tűzveszélyes, irritáló hatású, illetve potenciális környezeti veszélyforrás.

Nincsenek csodák

A cipőápolókat fedett és hasított bőrcipőkön, valamint -csizmákon teszteltük, az összehasonlítás érdekében pedig ugyanazon pár jobb, illetve bal felét különböző szerrel kezeltük.

Az ápoló, vízlepergető készítményeket vékony rétegben hordtuk fel a felületre, és amennyiben a szokásosnál nagyobb mennyiségű szerre volt szükség, csak a tökéletes száradást követően kentünk vagy szórtunk újabb réteget a cipőkre. A vizet mindig puha, száraz kendővel távolítottuk el a lábbelik felületéről, és csak utána hasonlítottuk össze a kezelt bőrök állapotát.
A kiválasztott és vizsgált cipőápolók mindegyike azt ígérte, hogy a tisztításon és bőrápoláson kívül felfrissíti a lábbelik színét, és impregnálja a bőrt. Az esőáztatta mintacipőkön végzett próbákból az alábbi következtetésekre jutottunk: a lábbelik színét azok a krémek és spray-k frissítették fel látványosan, amelyek a cipővel megegyező színűek vagy hasonló árnyalatúak voltak - Collonil, Salamander -, a minden színre alkalmas multicolor Schuhcreme, a multicolor Aquastop és a minden színre ajánlott, ezért színtelen KIWI így nem vizsgázott jól. A Rain Bow pedig azért maradt le a versenyben, mert csak fedett bőrre kínál impregnálót.
Az impregnáló spray-vel kezelt cipők közül azok álltak ellen derekasan a víznek, amelyeket a Salamander vagy a Collonil márkájú szerrel fújtuk be, az impregnáló krémek közül pedig a Salamander és a Rain Bow vizsgázott jól.
A csizmák közül leginkább azok a darabok tűrték a vizet, amelyeket vízálló cipőkrémmel kezeltünk, majd a rákövetkező napon impregnáló spray-vel is befújtunk.

Ez esetben a legdrágább a legjobb

Az összehasonlításból kiderült, hogy a próbára tett szerek ár-érték aránya a csomagolás, a minőség és a mennyiség egybevetése után reálisnak mondható, mindent egybevéve azonban a tisztít-ápol-vízállóvá tesz követelményhármasnak csak a legdrágább Salamander felelt meg maradéktalanul.
A próbák eredménye alapján leszögezhetjük, nincs olyan univerzálisan alkalmazható ápolószer a piacon, amely valamennyi bőrtípus esetében optimális eredményt adna. Minden lábbelinek rendszeresen meg kell adni azt, ami jár neki a bőr típusa, színe, illetve az igénybevétel szerint.

A Kosár Magazin tippje: a régi, lejárt szavatosságú vagy használaton kívül került arc- és kézkrémek remekül használhatók a fedett bőrcipők és csizmák ápolására. Nem helyettesítik ugyan a zsíros cipőápoló szereket, de az ilyenfajta extra gondoskodást a bőr mindig meghálálja. A krémet alaposan dolgozd bele a lábbelik bőrébe, majd jó darabig hagyd száradni. Amint beszívták a cipők a krémet, máris kezdődhet a fényesítés. A végeredmény pedig puha, tartósan szép, fényes bőr lesz.

2008. január 10-től már kapható az újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár Magazin januári számának tartalmából:
  • Főtt is, füstölt is, mégsem jó - csomagolt sonkák tesztje
  • Mind szemre való - Szemfestéklemosók tesztje
  • Jobb félni, mint megijedni - riasztóbemutató
  • A pénz boldogít? A lottózás színe és fonákja
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük