A nagy chips-teszt

Lerántjuk a leplet!

Ha szívbetegségre és magas vérnyomásra vágysz, akkor nincs más dolgod, mint chipset enni. Zsír- és sótartalmuk szinte életveszélyes!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemrég azt néztük meg, hogy a munkahelyek közelében található büfék, gyorséttermek mit kínálnak az éhes ebédre vágyóknak. Sokan azonban kiugrani sem tudnak a közeli kifőzdébe, csak chipseket, snackeket majszolnak az íróasztaluk fiókjába rejtett zacskókból. Nem csak nekik szánjuk érzékszervi és laboratóriumi tesztünk eredményeit.

Se szeri, se szám

A sós rágcsálnivalók palettája lenyűgöző, színben és formában, ízben és illatban se szeri, se száma a rengeteg fajtának.

Szokás szerint olyan helyeken szereztük be a vizsgálatra szánt portékát, ami országszerte sokak számára elérhető. A minták számát azért határoztuk meg viszonylag alacsony - tíz - számban, mert az érzékszervi bírálaton kívül a laboratóriumba is elküldtük őket, ahol megvizsgálták só- és zsírtartalmukat. Igyekeztünk azonban a szerény mintaszámon belül változatos kínálatot felmutatni, így került a tesztbe egyebek mellett sajtos snack, kukoricachips, hagymás-sülthúsos és hagyományos, sózott burgonyaszirom.

Rágcsálnivalók 1858 óta

Ha azt gondolnád, az újkor találmánya, akkor tévedsz: a chips felfedezése 1858-ban, a New York állambeli Saratoga Springsben történt. Az újítás nem mellékesen a vasútban utazó milliomos, Cornelius Vanderbilt nevéhez fűződik: a nagytekintélyű iparmágnás egy étteremben kétszer is kifogásolta a neki feltálalt burgonya vastagságát. A legenda szerint a séf sértettségében harmadszorra olyan vékony krumplit sütött a macerás vendégnek, amilyet addig soha senki nem evett. A milliomos mindenki meglepetésére jó étvággyal felfalta az extra vékony burgonyaszirmot.
A chipset először a vendéglő specialitásaként kínálták, aztán gyorsan terjedő népszerűségének köszönhetően ipari termeléssé terebélyesedett a készítése.

Ajándékok, nyeremények, matrica

Ami a csomagolást illeti, a legkevesebb, ami elmondható, hogy a gyártók beleadnak apait, anyait: szalagokkal díszített kétrétegű, aromazáró zacskóikon ajándékok, nyeremények tömegét ígérik. Mindenesetre a csomagolóanyagok korszerűek, vagy annak mutatják magukat, például a Chio papírnak tűnő műanyag zacskókban forgalmazza termékeit.
A zacskókat felnyitni gyerekjáték, ami egyáltalán nem utolsó szempont, hiszen a sós rágcsálnivalók javát gyerekeknek szánják. Apropó gyerekek: a chipsek és snackek gyártóinak egy része feltünteti termékén az ajánlott napi beviteli értékeket, csak azt nem írja oda, hogy felnőttekre vonatkoznak. Ráadásul még ha oda is írja, olykor olvashatatlan a zacskókra nyomtatott szöveg. Például sárga alapon fehér, vagy ezüstön zöld betűkkel áll, ami nagyjából egyenlő az olvashatatlansággal. Az sem ritka - nyilván a kereskedelemben dolgozók figyelmetlensége áll mögötte -, hogy ráragasztják az árat a termék nevére.

Tudtad?
Az igazi chips burgonyából készül, a szirmokat pálmaolajban 250°C-on sütik, aztán megszórják sóval és fűszerekkel. A Chio szerint 1 kg chipset 3,6 Kg nyers krumpliból lehet nyerni.
A burgonya speciális, kizárólag chipskészítésre termesztett fajta. A burgonyaszirmok általában 25% olajat tartalmaznak.
Ezzel szemben a puffasztott snackek vagy extrudált termékek úgy készülnek, hogy a gabonadarát - búza, kukorica - egy nagyméretű húsdarálószerű készülékben összepréselik, majd a forró, folyékony anyagot a megfelelő formájúra préselik.

Illatosak, ropogósak, etetik magukat

A tíz vizsgált mintából három kapott kiváló minősítést - Chio hagymás-sülthúsos, Chio sós burgonyás, Leys tejfölös-snidlinges -, kettő lett jó - Chio hagyományos sózott burgonyaszirom, Profi sajtízű snack -, a többi közepes eredményt ért el. A minták közül csupán egy akadt - a Traccs parti nevű sült burgonyaszirom -, amire nem igaz, hogy nem lehet abbahagyni, mert olyan olajos, kellemetlen és nehéz, hogy igazán könnyű lemondani róla.

A pazar választék zömére viszont igaz, hogy ropogósak, finomak, etetik magukat, könnyűek, szóval az ember képes nagy mennyiségeket eltüntetni belőlük. Teszi mindezt abban a biztos tudatban, hogy csak egy kis chipset evett. Pedig könnyen megeshet, hogy egyetlen önfeledt chips-evés során egész napi só-szükségletet elfogyasztasz, és sajnos, nincs ez másként a zsírokkal sem...

A britek szerint almából készült a chips
A brit gyerekek több mint egyharmada nem tudja, miből készül a chips - áll abban a felmérésben, amelyet tavaly egy szívbetegségek megelőzésével foglalkozó brit alapítvány végzett. A chips összetevőire rákérdezve a gyerekek többek között a lisztet, a tojást és az almát sorolták fel. Amikor viszont megtudták, hogy kedvenc ínyencségük alapanyaga közönséges krumpli, nem titkolták csodálkozásukat. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a gyerekek 36%-a nem ismeri fel a burgonyát természetes formájában. Körülbelül ugyanannyian nem tudják azt sem, hogy a sajt tejből készül.

Túl sok zsír, túl sok só

A laboratóriumi eredmények szerint a Traccs parti nevű sült burgonyaszirom 100 grammonként 41,7 g zsírt tartalmaz, miközben már 20 g zsír is soknak minősül 100 gramm termékre vetítve. Sajnos a tesztbe válogatott tízes csapat második öt terméke sem mutat sokkal jobb eredményeket: a 100 grammra vetített zsírtartalom 32,1-34,3 g között mozog.
Ami a minták sótartalmát illeti, már változatosabb a kép. Az érzékszervi bírálat során csupán nyolcadik helyezett Tortilla chips sótartalma a legalacsonyabb, 0,71 g 100 grammra vetítve, míg az eső helyezettben 2,32 gramm van, vagyis több mint háromszoros mennyiség.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legtöbb só a Poco Loco sajtos-ketchupos ízű kukoricás snackjében volt, 100 grammonként 2,69 grammot mért a laboratórium. Jó sok só volt a Chio hagymás-sült húsos ízű chipsében - 2,32 g -, és a rendkívül sok zsírt tartalmazó Traccs parti sült burgonyaszirma is tetemes mennyiségű - 2,51 g - sóval készült.

Laboratóriumi háttér
A Kosár magazin tesztjébe válogatott sós rágcsálnivalók só- és zsírtartalmát a Wessling Hungary Kft. laboratórium szakértői vizsgálták.
A cég szolgáltatásainak színvonala megfelel az Európai Unió hatósági, szakmai és minőségi feltételeinek. A laboratóriumban a fizikai, kémiai vizsgálatokat tapasztalt szakemberek végzik a rendelkezésükre álló világszínvonalú technikai eszközök segítségével.
2008. május 8-tól már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin májusi számának tartalmából:
  • Képtelen pixelháború – kompakt digitális fényképezőgépek tesztje
  • Jó képet vágnak hozzánk – digitális képkidolgozás
  • Olyan jó, hogy nem lehet abbahagyni – chipsek és snackek tesztje
  • Sok kicsi sokra megy – pékáru-körkép
  • Ingyen van, mégis 100 forintba kerül – tények és tévedések a sárga csekkek körül
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük