Ezt a billentyűt soha ne használd így a számítógépen! Csúnyán lejáratod magad
Sokan helytelenül használják ezt a gombot a netes beszélgetésekben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg az írógépek korában hasznos volt egy olyan billentyű, amely úgy segített nagybetűre váltani, hogy nem kellett egyszerre több gombot is lenyomni, a számítógép klaviatúráján érdemes körültekintően használni.

Sok köze van ugyanis az internetes illemszabályok megszegéséhez, és ez leginkább fórumokon és közösségi oldalakon, de akár privát üzenetekben is észlelhető. Ma, a Caps Lock világnapján elmondjuk, miért baj, ha lenyomod!

Óvatosan a Caps Lockkal!

Még most is hasznát veheted a Caps Locknak, ha például csupa nagybetűből álló kódot vagy jelszót kell begépelned, de más esetben nem érdemes a billentyűt benyomva tartani.

Sokan nem tudják, hogy internetes közegben kiabálásnak számít, ha a kommentedben, üzenetedben csak nagybetűt használsz, és ez illetlenség, ahogyan a való életben sem szép dolog emelt hangon beszélni.

Vannak, akik nem a teljes szöveget, hanem csak egy-egy szót írnak nagybetűkkel, hogy kiemeljék, nyomatékosítsák azt, pedig ez sem illendő, mert az üzenet ettől ellenséges és tiszteletlen hangvételűvé válhat, még akkor is, ha egyáltalán nem ez volt a cél.

Olyannyira igaz ez, hogy a legtöbb fórumon automatikusan moderálásra kerülnek az ilyen hozzászólások, ugyanúgy, ahogyan a csúnya szavakat tartalmazó kommentek.

Az internetes viselkedési szabályokat, vagyis a netikettet érdemes betartani, hiszen attól, hogy nem vagy jelen fizikai valódban, a fotód és a neved még ott szerepel a megnyilvánulásaid mellett, és ugyanúgy rossz fényt vet rád egy előnytelen hozzászólás, mint egy illetlen megnyilvánulás a nem virtuális világban. A netikettről többet is megtudhatsz, ha elolvasod korábbi cikkünket a témában, ide kattintva.

Ezt is szeretjük